INFONET-468X60-BANNER

Drina stopira most, a ko je kriv za štetu?

15.11.2016. | B92

Zbog obrušavanja konstrukcije mosta koji se gradi između Bratunca i Ljubovije, radovi stoje već sedam dana. U opštini Ljubovija nadaju se da će smanjenjem protoka vode u Drini i boljom kordinacijom Elektroprivrede Srbije i Hidroelektrane „Bajina Bašta“ do kraja nedelje radovi biti nastavljeni.

Nabujala Drina usred noći srušila je skelu sa jednog od nosećih stubova mosta u izgradnji, pa je čelična konstrukcija dimenzija 27 sa 15 metara završila u reci. Prema prvim procenama šteta je između 300-400 hiljada evra, ali ona raste svakoga dana, jer radovi stoje od kritične noći. Ni trenutni vodostaj ne uliva nadu.

- Treba postići taj optimum da dođe do protoka između 300 i 500 kubika, a na sastanku koji je održan u Ljuboviji, u koordinacionom telu, dogovreno je da se do petka uspostavi ta saradnja, kako bi izvođač mogao da nastavi sa radovim - kaže Milovan Kovačević, predsednik opštine Ljubovija.

Da škripi u saradnji između Elektroprivrede Srbije i Hidroelektrane „Bajina Bašta“, ukazala je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, kada je pre sedam dana obilazila gradilište posle rušenja skele.

- Pored svih sastanaka i dogovora koje smo prethodno imali, najava koje je došla ka ljudima koji ovde rade, jeste da će za dva dana biti visok vodostaj i dotok vode, a voda je puštena dva dana ranije. Ne daj Bože da je postojala skela i da smo imali ljude na skelama, mi bi danas pričali da smo izgubili živote - rekla je ministarka građevinarstva Zorana Mihailović.

U EPS- u ističu da su oni i Hidroelektrana „Bajina Bašta“ na vreme najavili povećanje protoka svim učesnicima posla gradnje mosta preko Drine kod Ljubovije, kao što su prethodno svi učesnici uredno obaveštavani o svakoj promena protoka, koja utiče na dinamiku radova na mostu.

Kada se protok smanji, postojeća skela biće uklonjena i postavljena nova. Tada se očekuje nastavak radova. Prema ranijim najavama, most Ljubovija-Bratunac trebalo bi da bude izgrađen do sledeće jeseni.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;