INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ne vidi se kraj privatizaciji aranđelovačkog preduzeća Šamot

21.01.2010. | Privredni pregled

Nekada najveća aranđelovačka firma, holding korporacija "Šamot", koja u svom sastavu ima pet društava, nikako da nađe sigurnog kupca i konačno završi proces privatizacije. Stalno nešto, kako kažu, fali. Ili su zainteresovani kupci neozbiljni, ili hoće da kupe firmu džabe, ili neće holding, a hoće pojedinačne fabrike, ili im je broj zaposlenih preveliki.

Tako je i bugarska firma "Jugokaolin" uputila Agenciji za privatizaciju pismo o namerama, u kome ističe da je zainteresovana za kupovinu "Šamota", ali sa ukupno 300 radnika, a sada ih je 620. Posle tri programa socijalnog zbrinjavanja, broj zaposlenih u toj firmi je smanjen za oko 1.500 šamotera, a za dobrovoljni odlazak iz firme prijavilo se još samo 50 radnika.

Zbog toga je direktor fabrike šamota u Aranđelovcu Momčilo Živanović, na sastanku privrednika sa Privremenim organom opštine, tražio da se sačuva sadašnji broj radnika. On smatra da i pored toga što je izgubljeno nekada veliko jugoslovensko tržište, aranđelovačka firma može uspešno da radi. Radnici u toj kompaniji kažu da se već odavno pitaju dokle će država da uvozi iz inostranstva šamotne opeke, a oni da budu bez posla.

Zbog mnogih unutrašnjih nesuglasica i spoljašnjih faktora, minimalna cena "Šamota" je posle prve neuspele prodaje pala sa 11 na samo šest miliona evra. Budući vlasnik, ako ga uskoro bude, jer potencijani kupac još nije otkupio tendersku dokumentaciju, ima obavezu da prihvati investiciona ulaganja u modernizaciju proizvodnje i minimalni socijalni program.

U dosadašnjem toku privatizacije, koja traje već šest godina, država je za penziono-invalidsko osiguranje radnika uplatila više od 500 miliona dinara, a Vlada Srbije je obezbedila i sredstva za uplatu doprinosa zdravstvenog osiguranja za proteklu godinu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

POLET IGK
POLET IGK
NOVI BEČEJ
www.polet.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;