INFONET-468X60-BANNER

Fabrika za reciklažu plastike Greentech Novi Sad uspešna uprkos krizi

16.12.2009. | Privredni pregled

Greentech Novi Sad, posluje u Srbiji od 2005 godine. Fabrika za reciklažu plastike koja se nalazi u Mladenovu kod Bačke Palanke, raspolaže kapacitetom za preradu od 500 tona mesečno i zapošljava 35 radnika. Prilikom prerade u Greentechu, od otpadih PET boca dobijaju se oprane, mlevene PET ljuspice u vidu nove sirovine. Deo je grupacije Greentech, koja osim u Srbiji raspolaže fabrikama za reciklažu plastike u Rumuniji, Ukrajini i Makedoniji.

Krajem 2008. godine, kao posledica globalne finansijske krize došlo je do velikog pada cena i kolapsa industrije reciklaže plastike. U periodu od maja do novembra 2009. došlo je do oporavka tržišta ambalažnog otpada od plastike. Očekujemo da do kraja godine Greentech sakupi i reciklira oko 3.200 tona otpadih PET boca.

To je oko 65 miliona boca ili 160.000 kubnih metara otpadne ambalažne plastike, koja bi inače završila na deponijama. To predstavlja povećanje od 10 odsto u odnosu na 2008. godinu. Te količine otpadnih PET boca su prikupljene sa teritorije cele Srbije, u saradnji sa 50-ak komunalnih preduzeća, otkupnih centara i manjih sakupljačkih firmi.

Grupacija Greentech zatvara ceo ciklus reciklaže – sakupljanje, reciklaža i finalizacija u nove proizvode: poliester vlakno i PET traka za pakovanje. Time otpadna PET ambalaža kojoj bi trebalo i do 1.000 godina da se razgradi, dobija novi život u vidu novih proizvoda.
Pored postojećih fabrika za proizvodnju poliester vlakna, u okviru grupacije Greentech ove godine pokrenuta je najsavremenija fabrika za proizvodnju PET traka za pakovanje.

PET traka se proizvodi od 100 odsto recikliranih PET ljuspica i poseduje izuzetno visoke tehničke karakteristike. Koristi se za vezivanje i osiguranje različitih pakovanja, kao što su palete i paketi s različitim proizvodima, cevi i profili od metala i plastike, građevinski materijali, karton, keramika, u drvnoj industriji i dr.

U Srbiji postoji veliki broj preduzeća koje koriste trake za pakovanje od polipropilena i od čelika. Od sada imaju mogućnost da koriste PET traku za pakovanje dobijenu od 100 odsto recikliranih PET boca. Time omogućavaju da se otpadne PET boce ponovo iskoriste, u cilju uštede energije, čistije životne sredine i zdravijeg života za naše i buduće generacije.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;