Otvoren treći most preko Bosforskog moreuza

29.08.2016. | Beta

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je dana 26.08.2016. treći most preko Bosforskog moreuza u Istanbulu, elegantnu konstrukciju izgrađenu u rekordnom roku od samo tri godine, prenose svetske agencije.

Ovaj treći putni i železnički most jedan je od najvećih visećih mostova na svetu i treba da smanji saobraćajnu gužvu u Istanbulu i rastereti dva mosta koja povezuju evropsku i azijsku stranu ovog 18-milionskog grada.

Novi most na Bosforu, koji će nositi ime „Javuz Sultan Selim“, ima hibridnu strukturu, istovremeno je viseći most i most sa kosim zategama. Takvu konstrukciju ima Bruklinski most u Njujorku, izgrađen u 19. veku.

Slika. Most preko Bosfora (izvor: Nezavisne novine)

Most povezuje evropski i azijski deo Bosfora i ima dva stuba udaljena 1.408 metara. Ima četiri trake za drumski saobraćaj i dve pruge, sve u istom nivou.

Zbog geografskih karakteristika moreuza izgradnja mosta bila je izazov i tehničkom pogledu pošto su neke zatege pričvrsćene direktno za tlo.

- Mi smo u Evropi i treći put ćemo se preko mora povezati s Azijom - rekao je Erdogan pre nego što je presekao vrpcu. - Povezujemo kontinente zahvaljujući jednom mostu. Filmovi iz celog sveta biće ovde snimani - rekao je on.

Takođe lirski nastrojen turski premijer Binali Jildirim je rekao da je „Istanbul grad mostova“ odnosno grad „bez premca koji povezuje kontinente i kulture". - Most „Javuz Sultan Selim“ nije samo most već umetničko delo - rekao je Jildirim.

Ovaj most se priključuje spisku spektakularnih građevniskih radova u Istanbulu, gradu u kome je Erdogan bio gradonačelnik. Treći veliki aerodrom u Istanbulu treba da bude otvoren početkom 2018, a tunel „Evroazija“, ispod Bosfora krajem decembra.

Izgradnja trećeg mosta preko Bosforskog moreuza koštala je gotovo 900 miliona dolara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....