INFONET-468X60-BANNER

Skupo građevinsko zemljište

03.12.2009. | Boris Vuković | Blic

Opremanje zemljišta jedna je od većih stavki u početnoj fazi realizacije projekta izgradnje, kada je investitoru svaki unapred uložen dinar veoma bitan. I pored popusta od 50 odsto, stav većine investitora i izvođača radova je da bi ta naknada mogla da bude znatno manja da bi uticala na pojeftinjenje stanova u izgradnji.

U preduzeću “Neimar V”, koje u oblasti nekretnina posluje već više od dve decenije, objašnjavaju da je popust od 50 odsto na gotovinsko plaćanje opreme zemljišta Direkcije dobar potez, ali da je isto tako i plaćanje u ratama nešto što je preko potrebno svakom izvođaču radova.

- Odluka o popustu od 50 odsto sa stanovišta investitora jeste pogodnost, imajući u vidu da je učešće naknade za opremanje zemljišta jedna od većih stavki u početnoj fazi realizacije projekta izgradnje. To je trenutak kada je investitoru svaki dinar bitan koji treba unapred uložiti da bi se dobilo odobrenje za izgradnju i prijava radova i na taj način stekli uslovi za prodaju i vraćanje uloženog. Sa druge strane, ne treba zaboraviti da je i plaćanje u ratama samo po sebi velika pogodnost za investitore, koji time izbegavaju na samom početku fiansijski udar na tek započeti projekat izgradnje. Ne verujem da ima nekog ko neće reći da taj izdatak ne bi mogao biti manji, no i tu ima razlike u visini naknade u zavisnosti od zone u kojoj se vrši izgradnja i opremljenosti infrastrukturom odredjene lokacije - priča Slađana Mladenović, pomoćnik direktora u preduzeću „Neimar V“.

Jedno od ključnih pitanja, koje često muči investitore je proces dobijanja dozvola. Donošenjem novog Zakona o planiranju i izgradnji, ovaj proces bi trebao da bude znatno olakšan i skraćen i to je jedna od stavki koja bi mogla da privuče investitore. Međutim, prema rečima investitora u praksi Zakon još nije zaživeo i tek se očekuje da pokaže prave rezultate.

- Novi Zakon je, po našem mišljenju doneo tri najznačajnije novine. Prva je pravni status građevinskog zemljišta, jer je po prvi put u Srbiji, Zakon jasno dozvolio privatno vlasništvo nad bilo kojom vrstom građevinskog zemljišta. Druga se odnosi na prostorno planiranje i dozvole za izgradnju, jer Zakon smanjuje broj urbanističkih planova i teži pojedinostavljenju postupka za dobijanje dozvola. Treća se odnosi na legalizaciju, jer Zakon dozvoljava legalizaciju svih objekata izgrađenih do stupanja na snagu Zakona, odnosno do 1. septembra - objašnjava Slađana Mladenović.

Iako se sa punom primenom Zakona u praksi još nije krenulo, veći nedostaci se već naslućuju.

- Najveća nepoznanica funkcionisanja procedura, za investitora će biti postupak konverzije prava korišćenja u pravo vlasništva, odnosno, prestanak prava korišćenja i promena namene zamljišta. Treba imati i u vidu da se gradjevinska dozvola ne može više dobiti po osnovu prava korišćenja, pošto se uz zahtev mora dostaviti dokaz o pravu svojine, a plaćanje naknade za promenu namene je preduslov za izgradnju zemljišta koje je promenilo namenu.

Preduzeće “Neimar V” završilo je izgradnju najvećeg poslovno-apartmanskog kompleksa na Balkanu - Savograd, blok 20 na Novom Beogradu. Poslovni objekti su primili prve stanovnike, zaposleno je već 800 ljudi, u narednoj godini će još 1.700 radnika biti zaposleno, dok je useljenje u objekat apartmana u toku.

- U završnoj fazi izgradnje je poslovno-stambeni objekat u Takovskoj 5, ukupne površine oko 3.000 kvadrata. U izgradnji je stambeno-poslovni objekat u Novopazarskoj ulici na Vračaru, u neposrednoj blizini Kaleni pijace. Objekat je ukupne površine oko 2.500 kvadrata. Nov stambeno-poslovni objekat uveliko se gradi na Bežanijskoj kosi u Ulici Nedeljka Gvozdenovića, ukupne površine oko 4.000 kvadrata. Uskoro bismo trebali da krenemo sa izgradnjom stambeno-poslovnog objekta takođe na Bežanijskoj kosi, ukupne kvadrature oko 10.000m2, a na lokaciji Blok 61, ugao ulica Jurija Gagarina i Vukasovićeva, na proleće će krenuti i izgradnja stambenoposlovnog objekta ukupne kvadrature 20.000 kvadrata – najavljuje Irena Videnov arhitekta u „Neimar V“ i napominje

- Osim planiranja i investiranja u sadašnje i buduće lokacije ujedno smo i glavni izvodjač radova na stambeno-poslovnom kompleksu u Gostivarskoj ulici na Voždovcu, gde gradimo objekat od 30.000 kvadrata. Iako su nam ovo planovi za naredne dve godine, ipak ćemo, u skladu sa ekonomskom situacijom, biti dosta obazrivi. Uskladjivaćemo programe i planove, pomno prateći kretanja na tržištu nekretnina, kako bismo zaštitili svoje poslovanje u tom periodu - dodaje Irena Videnov.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;