"Luštica Bej" dobija infrastrukturu vrednu 90 miliona evra

14.06.2016. | Tanjug

U kompleksu „Luštica Bej“, na crnogorskom primorju, biće izgrađena infrastruktura vredna oko 90 miliona evra, što taj projekat svrstava u jedan od najvećih u Crnoj Gori.

- Planiramo izgradnju 30 kilometara saobraćajnica, 43 trafostanice, četiri rezervoara za vodu, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje će potom biti upotrebljene za navodnjavanje. Ukupna vrednost ovih radova je oko 90 miliona evra - saopštio je direktor planiranja i izgradnje „Luštice Bej“, Robert Peri.

Napominjući da se razvija nova turistička zajednica na lokaciji koja ne poseduje ni elementarnu infrastrukturu, Peri navodi da će u naselju biti izgrađen veliki rezervoar kao glavni prijemnik voda za „Lušticu Bej“, koji će biti povezan sa četiri manja distribuciona rezervoara za pojedine zone, prenosi Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

www.pixabay.com

Snabdevanje električnom energijom biće obezbeđeno kroz sistem trafostanica od 10/0,4 kilovolt-ampera (kVA) i velikom trafostanicom 35/10 kVA.

Za sada „Luštica Bej“ raspolaže postrojenjem za preradu otpadnih voda manjeg kapaciteta za opsluživanje dve grupe zgrada koje su završene u aprilu prošle godine.

Već je izgrađeno 4,8 km otvorenih saobraćajnih koridora, od čega jedan deo sa završnim slojem i instalacijama (kablovima, cevima, kanalima za kišnicu, kanalizacionim kolektorima i telekomunikacijama).

- Pitanje vodosnabdevanja je ključno zbog zahteva za navodnjavanjem golf terena. Kapacitet raspoložive vode za preradu iz projekta „Luštica Bej“ trenutno neće biti dovoljan za navodnjavanje golf terena i na tome kompanija intenzivno radi - saopštila je menadžerka dizajna i planiranja u kompaniji Luštica Development, Spomenka Šotra.

Budući grad planiran je da ponudi sedam hotela, dve marine, prvi golf teren, rezidencijalne objekte, gradsko jezgro sa neophodnim sadržajima, poput škola, medicinske ustanove, policijske i vatrogasne stanice, i poljoprivredna dobra, navodi RTCG.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?