Izgradnja skulpture na Savskom pristaništu

27.05.2016. | N1

Grad Beograd i Delta fondacija potpisali su ugovor o izgradnji skulpture „Odande Dovde“ na pešačkoj pasareli koja će Beogradsku tvrđavu povezivati sa Savskim pristaništem. Skulptura na površini od 64 kvadratna metra biće napravljena od aluminijuma i postavljena na kulu sa liftom, a nalaziće se iza Beton hale. Autori skulpture su Mrđan Bajić i Ričard Dikon iz Velike Britanije, a cena skulpture, čija izrada počinje u junu, iznosi 300.000 evra.

Grad Beograd finansiraće izradu pasarele i kule sa liftom, koja će početi u februaru, nakon što se završi skulptura.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je posle potpisivanja ugovora da skulptura sa pasarelom predstavlja spoj modernog i onog što treba gradu - povezivanje Tvrđave i pristaništa.

www.pixabay.com

- Beograd je vratio koncept uređenja jezgra grada i mi radimo na tome da centar Beograda bude velika pešačka zona. Pasarela je značajna i koristiće i osobama sa invaliditetom. A i brže će se silaziti na reku - rekao je Mladenović.

Potpredsednica Delta holdinga Marija Desivojević Cvetković rekla je da se projektom spajaju dve najlepše tačke Beograda - Tvrđava i reka Sava.

- Ovim se funkcionalno povezuju Kalemegdan i šetalište. Pored toga, ljudima sa invaliditetom olakšava se silazak na reku. Ovo je i turistička atrakcija samim tim što su njeni autori dva velika imena - Bajić i Dikon - rekla je ona.

Jedan od autora, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti Mrđan Bajić rekao je da je projekat „Odande Dovde“ počeo još 2006. godine, sa idejom da ne treba samo čuvati postojeće, već i stvarati nešto novo. - Sadržaj skulpture simbolizuje geografska raskršća - rekao je Bajić. On je pročitao pismo Ričarda Dikona, jednog od najznačajnijih britanskih vajara, u kome je poručio da skulptura pruža izvanrednu mogućnost dvojici umetnika da suštinski doprinesu infrastrukturi velikog grada.

- Građenje mostova predstavlja simboličnu i korisnu aktivnost - napisao je Dikon u pismu.

Skulptura će biti pravljena u Beogradu i Londonu, a trebalo bi do februara 2017. godine da bude završena.

Nakon toga na šetalište će biti postavljena pasarela s kulom i liftom, a sama skulptura nalaziće se na kuli.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...