U Kragujevcu počela izgradnja Reciklažnog centra

25.04.2016. | Slađana Obradović | Radio Televizija Kragujevac

Polaganjem kamena temeljca, zvanično je počela izgradnja Reciklažnog centra u Kragujevcu, koju sa 45 miliona dinara finansira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Rok za izgradnju i opremanje jedinog reciklažnog centra na području centralne Srbije, je septembar, što znači da će se od jeseni primarna selekcija i odlaganje otpada odvijati po najsavremenijim standardima u Javno komunalnom preduzeću „Čistoća“.

Korist od ovog poduhvata konkretno imaju i građani, ali i Grad. U reciklažnom centru selektovaće se i odlagati otpadna ulja, farbe, kućna hemija, kao i otpadne gume, koje su Kragujevčani do sada uglavnom odlagali u kontejnerima.

Takva vrsta otpada predstvljala je problem životnoj sredini, ali i ovom komunalnom preduzeću. Smanjenje otpada i njegova pravilna selekcija uticaće na poboljšanje životne sredine.

Iako je ideja o centru postojala i ranije, njena realizacija sprovedena je posle rešavanja zaostalih problema između Grada i nadležnog Ministarstva.

Hala reciklažnog centra, njeni magacini i instalacije rade se po najsavremenijim ekološkim standardima. Grad namerava i ubuduće da realizuje planove kojima će se rešavati sistem odlaganja otpada.

Sa druge strane, javno komunalno preduzeće „Čistoća“ daljom prodajom recikliranog otpada ostvarivaće godišnji prihod, koji nije zanemarljiv, i može da dostigne iznos od 30 miliona dinara na godišnjem nivou, potvrđuju predstavnici ove firme.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...