Probijen tunel na Đerdapskoj magistrali

15.04.2016. | Aleksandra Marković, Milun Milutinović i Vladan St | RTS

Prolazak kamiona Đerdapskom magistralom, ispod Golubačke tvrđave, uskoro neće zaustavljati saobraćaj, jer je probijen tunel koji će omogućiti da se taj put izmesti iz Golubačke tvrđave i ujedno zaustavi njeno ruiniranje.

Dragoljub Vojinović, upravnik gradnje tunela kaže da je u toku betoniranje sekundarne konstrukcije, dok je ostao manji deo poslova vezanih za primarnu konstrukciju tunela.

Zbog neprilagođenih projekata završetak radova na tunelu više puta je odlagan. Probijanje tunela, u početku je išlo usporeno, jer zbog blizine Golubačke tvrđave, nisu mogle da se koriste standardne količine eksploziva od 100 kilograma. Moralo je da se radi sa veoma malim količinama do tri kilograma i samo do četiri stepena seizmičnosti.

U međuvremenu, završeni su i radovi na Vizitorskom centru, za koji se čeka tehnički prijem. Kada u julu Đerdapska magistrala bude izmeštena iz Golubačke tvrđave, ubrzaće se radovi na njenoj restauraciji.

- Radi se krov na kuli 4, čišćenje bedema 7 i 8. Zatim se čiste delovi između kule 4 i 7. Rade se bedemi 3 i 4, kao i doterivanje na kuli 5 – kaže Iskra Maksimović, PD „Tvrđava Golubački grad“.

Do kraja leta, očekuje se otvaranje vizitorskog centra i dela Golubačke tvrđave za turiste, a nadležni najavljuju i dodatne sadržaje.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....