INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi asfalt na 1.100 kilometara

19.02.2016. | Zlatica Radović | Novosti

Do kraja godine biće potpuno obnovljena 184 kilometra puteva u Srbiji, a započeće revitalizacija još oko 50 kilometara. To je deo projekta popravke 1.100 kilometara saobraćajnica, koji se finansira sredstvima „Svetske banke“, „Evropske banke za obnovu i razvoj“ (EBRD), „Evropske investicione banke“ (EIB) i iz budžeta Vlade Srbije. Radovi su već počeli na devet deonica, a na proleće će se putari preseliti na još dve.

Tokom 2016. godine planirano je održavanje i otklanjanje oštećenja na putu Lazarevac-Aranđelovac 1, u dužini od 17,6 kilometara. Put od Loznice do Valjeva, u delu od Zavlake 2 do Pričevića rekonstruisaće „Putevi Užice“, dok je na deonici od Krsta do Zavlake 2 angažovan „MBA-Ratko Mitrović Niskogradnja“. U toku je i rekonstrukcija puta Beograd-Šabac-Mali Zvornik na deonici od Banje Koviljače do Malog Zvornika, gde rupe popravljaju „Putevi Užice“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Saobraćajnicu od Malog Zvornika do Gračanice rekonstruisaće „MBA-Ratko Mitrović Niskogradnja“ – kažu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture. - Zaključena su i četiri ugovora iz sredstava „Evropske banke za obnovu i razvoj“. Na spisku za popravke je deonica puta Raška-Jarinje, odnosno granica sa APKM, a na ovom poslu je angažovan „Novi Pazar-put“. Biće rekonstruisan i put Topola 1-Bućin Grob, kao i Preljina-Kraljevo, u delu od Mrčajevaca do Kraljeva. U planu su i radovi na trasi od Rogačice do Bajine Bašte, odnosno Perućca.

U Ministarstvu napominju da će na proleće početi radovi na još dve deonice. Biće popravljen put Užice-Kratovska Stena u dužini od 37 kilometra i 24 kilometra puta od Kaća do Zrenjanina.

Projekat obnove 1.100 kilometara puteva vredan je 400 miliona evra i trajaće tri godine. Finansiraju ga „Svetska banka“ sa 100 miliona dolara, „Evropska banka za obnovu i razvoj“ i „Evropska investiciona banka“ sa po 100 miliona evra, a dok će ostatak novca obezbediti država.

U „Putevima Srbije“ kažu da će radovi biti u jeku u periodu od jula do septembra.

- Procedure međunarodnih finansijskih institucija su kompleksne, a imamo tri izvora finansiranja: „Svetsku banku“, EIB, EBRD i tri različite procedure nabavki – objašnjavaju u „Putevima“. - I zbog vremenskih uslova, očekujemo da će plan biti ispunjen u periodu od jula do septembra 2016. godine.

Na obilaznici hoće sedam izvođača

Na međunarodni tender „Koridora Srbije“ za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada prijavilo se sedam ponuđača. U ovom preduzeću kažu da će se u narednih sedam do deset dana znati ko je dao najpovoljniju ponudu. Radovi na istočnom kraku Koridora 10, na obilaznici oko Dimitrovgrada nedaleko od granice sa Bugarskom, prekinuti su u oktobru prošle godine zbog raskida ugovora sa bugarskom kompanijom „Trace Group Hold“.

Nadležni tvrde da, uprkos raskidu ugovora, rok završetka celokupnog Koridora 10 neće biti doveden u pitanje i da će svi radovi biti završeni do marta 2017. godine. Na ovoj deonici ranije je bila angažovana austrijska kompanija „Alpine Bau Gmbh“, koja je završila u stečaju, pa je bugarska firma trebalo da nastavi taj posao. Sada je pitanje da li će sa trećim izvođačem država imati više sreće.

Izmena

U Ministarstvu građevine kažu da izvođači imaju obavezu i projektovanja i izvođenja radova, pa da na terenu ima određenih zastoja, ali da se problemi otklanjaju u hodu.

- U 2015. je trebalo da bude obnovljeno 125 kilometara, ali taj plan nije ostvaren, jer je došlo do izmena prioriteta deonica posle poplava – navode u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;