Prva deonica auto-puta Banja Luka - Doboj za saobraćaj od juna

10.02.2016. | A. Macanović | Novosti

Prva deonica auto-puta Banja Luka - Doboj, od Prnjavora do Doboja, biće izgrađena do početka juna, kada će istovremeno biti i uspostavljen saobraćaj na toj deonici.

Ovo je u utorak, nakon obilaska gradilišta na auto-putu Banja Luka - Doboj, izjavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je izrazio zadovoljstvo intenzitetom i kvalitetom radova.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ideja o izgradnji ovog auto-puta nastala je u aprilu 2006. godine. Tada smo odbacili ideju da se ide samo u obnovu i modernizaciju postojećeg magistralnog putnog pravca. Veoma sam ponosan kad vidim šta je sve urađeno do sada - rekao je Dodik novinarima u Kladarima kod Doboja.

Govoreći o drugoj deonici auto-puta, od Prnjavora do Banja Luke, Dodik je rekao da će biti gotova do proleća 2018. Inače, obe deonice su duge po 36 kilometara.

- U narednom periodu očekuje se nastavak izgradnje drugih auto-puteva u Republici Srpskoj. Pre svega sa Kineskom razvojnom bankom pregovaramo da to bude trasa Banjaluka - Mrkonjić Grad, ali isto tako i deonica od Rače prema Bijeljini - rekao je Dodik.

On je istakao da je ideja da se auto-put Banja Luka - Doboj spoji sa Koridorom 5C, a negde kod Šamca da se odvoji i ide dalje prema Brčko distriktu, te prema Bijeljini i granici sa Srbijom.

Dodik je podsetio da je ranije izgrađeno 48 kilometara auto-puta od Banja Luke do Gradiške, na kojem ima problema sa mostom i granicom prema Hrvatskoj, koja je postala članica Evropske unije, a na kojoj je predviđena izgradnja mosta. On je takođe istakao da se moraju obnoviti sve procedure i da se nada dobrom ishodu.

Obilasku trase prisustvovao je i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, direktor preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušan Topić, predstavnik kompanije IRD eptis Dejvid Praten i vlasnik kompanije Integral Slobodan Stanković.

Krediti za radove

Izgradnja deonice Doboj - Prnjavor finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180.000.000 evra, a deonica Banjaluka - Prnjavor iz kreditnog ugovora sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od 160.000.000 evra.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece