INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na putevima i prugama radovi vredni 4,5 milijarde evra

28.12.2015. | Beta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je vrednost svih radova koji se trenutno izvode na železničkoj i putnoj mreži u Srbiji oko 4,5 milijarde evra.

Navela je da je ove godine u Srbiji rekonstruisano 120 kilometara pruga i objasnila da je to prvi put da se u Srbiji rekonstruiše više od 50 kilometara pruge i da vozovi mogu ići brzinom od 120 kilometara na sat.

www.pixabay.com

- Plan je da u 2016. bude dodatno rekonstruisano 250 kilometara pruge – rekla je ministarka i dodala da je cilj i da se pruga Beograd-Bar vrati na projektovanu brzinu između 80 i 100 kilometara.

U putnoj mreži, prioritet za 2016. godinu biće i Koridor 11, najavila je Mihajlovićeva i dodala da se u januaru može očekivati zaključenje ugovora za deonicu Surčin-Obrenovac.

- Kada se potpiše ugovor Surčin-Obrenovac, nema čekanja. Početkom građevinske sezone, u martu, možemo da počnemo radove – rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je i da su za narednu godinu u planu razgovori oko deonice Požega-Preljina i naglasila da je spremna sva projektno-tehnička dokumentacija.

- U 2016. godini u celoj Srbiji treba da se rehabilituje više od 200 kilometara puta, i to će biti finansirano iz kredita „Svetske banke“ i „Evrospke investicione banke“ i sredstvima Vlade Srbije – precizirala je Mihajlovićeva.

Sledeće godine, kako je dodala, očekuje se dogovor u Parizu o načinu finansiranja auto-puta Niš-Merdare-Priština-Albanija, a do marta će biti gotova projektno-tehnička dokumentacija.

Ministarka je najavila i da će Koridor 10 biti završen sledeće godine ili početkom 2017.

- Ove godine imali smo deonicu Srpska kuća-Levosoje od osam kilometara, koja je dodeljena kroz javni poziv konzorcijumu domaćih kompanija. To je prvi put da je neku deonicu na Koridoru 10 radio srpski konzorcijum i oni će to završiti do decembra 2016. godine – rekla je Mihajlovićeva.

Srbija, prema njenim rečima, može da očekuje da će krajem sledeće godine imati kompletno završen Koridor 10.

- Sledeće godine Srbija će imati urađeno 90,7 kilometara auto-puta, a ove godine izgrađeno je 91,1 kilometar. To je skoro duplo više od evropskog proseka koji je 55 kilometara – dodala je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da je ove godine potrošen sav novac za kapitalne investicije u Ministarstvu građevinarstva i da je efikasnost budžeta 98 odsto.

Dodala je da se drugi deo novca nalazi u javnim preduzećima koja su povećala svoju efikasnost na 60 odsto, dok je pre godinu i po bila 25 odsto, tako da, kako je objasnila, neće biti penala.

Budžet ministarstva za narednu godinu je 31 milijarda dinara, a od toga, kako dodaje, 12,5 milijardi namenjeno je samo za kapitalne investicije.

Govoreći o ranije najavljenom spajanju javnih preduzeća „Putevi Srbije“ i „Koridora Srbije“, Mihajlovićeva je rekla da je dogovoreno da preduzeće „Koridori“ nastavi da radi dok se ne završi Koridor 10.

- To je do kraja sledeće godine ili do početka 2017. To preduzeće je osnovano za Koridor 10 i kada se taj projekat završi više neće biti razloga da postoji – rekla je Mihajlovićeva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;