INFONET-468X60-BANNER

Crna Gora: Na gadnji auto-puta angažovano je 20 domaćih firmi

09.11.2015. | Tanjug

Saglasnost Ministarstva saobraćaja za angažovanje na auto-putu do sada su dobili „Geo Max“, „Inter projekt“ i „Entasis“, „Institut sigurnost“, „Geoprojekt“, „Hidrocop“, „Gratom“, „Beton Montenegro“, „Bemax“, „Montenegropetrol“, „Cijevna komerc“, „Čelebić“, „Toškovići“, „Indel inženjering“, „Civil enginer“ i „Medix“ iz Podgorice, „Ramel“, „Exploring“ i „Ening“ iz Nikšića, „Jawel“ iz Danilovgrada i „Geotehna“ iz Bijeloga Polja.

Iz Ministarstva kažu da je podizvođačima do sada dodeljeno oko 15 odsto ukupne ugovorene vrednosti radova, prenela je RTCG.

- U toku je pregovaranje i zaključivanje novih ugovora – najavili su iz tog vladinog resora.

„Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova“ (CRBC) je pored podizvođača, angažovala i druga domaća preduzeća.

- Zakonom o auto-putu definisana je primena principa segmentacije na nivou idejnih i glavnih projekata za pojedine deonice, delove i objekte koji predstavljaju jednu građevinsku i funkcionalnu celinu i principa faznosti u izradi idejnih i glavnih projekata. Na izvođaču radova je da definiše broj glavnih projekata koje će raditi – naveli su iz Ministarstva.

Podseća se da su radovi počeli 11. maja ove godine.

- Od tada počinje da teče ugovorom definisani rok od 48 meseci za realizaciju projekta. Kod dela javnosti postoji nerazumevanje jer se pod radovima podrazumeva izrada glavnog projekta, izvodenje pripremnih radova i na kraju glavnih radova na samoj deonici auto-puta – precizirali su iz Ministarstva.

Izvođač radova trenutno, kako se dodaje, priprema glavni projekat i izvodi pripremne radova. A dinamiku radova sam određuje u skladu sa svojim programom radova.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;