Blok 42: Priprema terena za autobusku stanicu?

30.10.2015. | I. Preković | Novosti

Bageri su počeli raščišćavanje terena tik uz bivšu replike Terazija u Bloku 42 na Novom Beogradu, najverovatnije za premeštanje glavne autobuske stanice. Zvanične potvrde još nema, već samo da se radi o „uređivanju građevinskog zemljišta“.

Već nekoliko dana unazad sa teškom mehanizacijom radnici JKP „Zelenilo“ uklanjaju rastinje i ravnaju teren u Bulevaru Milutina Milankovića. Iako i dalje stoje netaknuti betonski podovi i fontana uklonjene replike Terazija, raščišćavanje se radi pored, u pravcu „Ekspo centra“.

- Po nalogu ovo je samo privođenje građevinskog zemljišta nameni, koje vodi „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda – kaže jedan od radnika. - Naš zadatak je da očistimo sve do 140 metara od trotoara, što ćemo završiti u narednih desetak dana. Šta će se dalje raditi, stvarno ne znamo.

Stalne mušterije i prodavci sa obližnjeg „buvljaka“ načuli su da se pravi okretnica za autobuse, ali pre će biti da se sprovodi Generalni urabnistički plan Beograda. Prema njemu, Blok 42, uokviren ulicama Jurija Gagarina, Proleterskih solidarnosti, Đorđa Stanojevića i Bulevarom Milutina Milankovića, namenjen je za izgradnju poslovno-komercijalnog prostora sa 15 dolaznih i 60 odlaznih perona. Takođe, predviđeno je osam železničkih terminusa, smeštenih na površini od 21 hektara, od čega će poslovni prostor imati 180.000 kvadrata.

I hotel i market

Za komercijalni deo u Bloku 42, prema uslovima konkursa, predviđeno je 30.000 kvadrata za trgovinsku delatnost, ali i za hotelski smeštaj. Takođe, oko 6.000 kvadrata planirano ja za supermarket, dok je 93.000 kvadrata namenjeno za kancelarijski prostor. Kao prva faza realizacije biće izgrađena autobuska stanica.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...