INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kasni i obnova "Narodnog muzeja"

26.10.2015. | D. Matović | Novosti

„Narodni muzej“ će i naredni rođendan dočekati sa majstorima. Obnova koja je planirana da bude završena 10. maja, na godišnjicu ove institucije, sasvim sigurno će kasniti. Koliko, to u ovom trenutku niko ne može s preciznošću da odgovori.

Problem je, međutim, potpuno drugačiji u odnosu na „Muzej savremene umetnosti“, čija je obnova takođe u zakašnjenju. Sve je zakočila, kako kažu odgovorni, izrada komplikovane tenderske dokumentacije i projekata kako bi oronulo muzejsko zdanje na Trgu Republike, u koje se decenijama nije ulagalo, bilo kompletno sanirano. Tender će narednih dana biti raspisan. Rokove za završetak radova odavno je utvrdio Ivan Tasovac, ministar kulture. On je tim povodom „navio“ satove na „Narodnom“ i „Muzeju savremene umetnosti“, ali je očigledno da će oba kasniti.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Bolje je da kasni obnova a da se zgrada detaljno sanira – objašnjava za „Novosti“ Bojana Borić Brešković, direktorka „Narodnog muzeja“. - Posao je zaista složen i zahteva ozbiljnu pripremu radova. Neophodno je kompletno sređivanje enterijera, zamena dotrajalih instalacija, popravka krova i sve drugo na šta se godinama čekalo da bude popravljeno. Sve ovo što je pomerilo rokove urađeno je zato da se istom poslu ne bismo vraćali za koju godinu, već da planirani radovi muzeju daju izgled i stabilnost na duži vremenski rok.

Upravni odbor „Narodnog muzeja“ izrazio je bojazan zbog kašnjenja sa raspisivanjem tendera. Od rukovodstva muzeja zatražili su objašnjenje i garancije da će sve biti urađeno kako treba.

- Neko mora da nam objasni o čemu se radi, zašto do sada nije izabran izvođač radova – kaže istoričar umetnosti Nikola Kusovac, član UO muzeja. - Nije napravljena materijalna šteta, ali je evidentno da se sa sanacijom kasni. Od samog početka, budući da je reč o kompleksnom poslu, znalo se da radovi ne mogu biti završeni do 10. maja. To je iluzoran rok. Upravni odbor neće pristati da se muzej samo „našminka“, kako bi sve bilo završeno na njegovu godišnjicu.

I Kusovac smatra da je od zadatih rokova važnije da se nacionalno muzejsko zdanje temeljno obnovi.

- Dosadašnja iskustva pokazala su da poslovi urađeni na brzinu kasnije dođu na daleko veću naplatu – zaključuje Kusovac.

Gledaju u nebo

Muzejski krov koji je godinama prokišnjavao, i ovu zimu dočekaće u istom stanju kao i prethodne. Uprkos činjenici da je upravo vlaga zbog prokišnjavanja doprinela propadanju zgrade, zaposleni u muzeju će gledati u nebo i nadati se da će naredne mesece, do proleća, pregurati bez većih šteta!

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;