INFONET-468X60-BANNER

Jagodina: Rekonstrukcija distributivne vodovodne mreže i novi bunari

05.10.2015. | Tanjug

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković rekao je da je u tom gradu ovog leta izvršena zamena starih azbestnih vodovodnih cevi, starih 60 godina, iskopano nekoliko novih bunara, izgrađen rezervoar na Đurđevom brdu i obezbeđeno snabdevanje Jagodine zdravom pijaćom vodom u nekoliko narednih decenija.

- To je ogromna investicija, sa novim bunarima povećan je kapacitet vode, a iz rezervоara na Đurđevom brdu, grad se može snabdevati vodom 24 sata, što je veoma važno, i ne verujem da i jedan grad ima takav rezervоar – rekao je Marković novinarima.

Ilustracija (www.pixabay.com)

On je dodao da se „nije desilo u poslednjih 11 godina da je grad bio bez vode, iako su izgrađeni brojni stambeni i poslovni objekti, koji su se priključili na vodovod“.

- Reč je o rekonstrukciji distributivne vodovodne mreže i magistralnog vodovoda, u dužini 20 kilometara koji se finansiraju sredstvima Vlade Nemačke preko „Nemačke razvojne banke KfW“ – objasnio je Dragan Lukić generalni direktor JKP „Standard“ u čijem je sastavu vodovod.

Vrednost radova je 4,5 miliona evra.

- Zahvaljujući odlučnosti lokalne samouprave, kreditno tehničkom aranžamanu Vlade Nemačke, Vlade Srbije i JP „Standard“, zamenjene su sve azbestne cevi nakon 60 godina, novim ekološkim tipa „duktil“ koje imaju stogodišnju garanciju, i dobijen jedan novi kvalitativni nivo snabdevanju vodom – rekao je Lukić.

Promenjeno je 20 kilomatra novih cevi i grad je dobio novi kvalitet života što se tiče vodosnabdevanja, ocenio je on i dodao da će uz obezbeđenje zdrave vode za piće, novi cevovod smanjiti i tehničke gubitke vode. Lukić je ovu investiciju nazavo „poslom veka“ i dodao da je KfW odobrila izgradnju još pet novih bunara, dva su izgrađena sa 35 litara vode u sekundi, a osatla tri će biti izgrađena do proleća naredne godine.

U toku je uvođenje „skada“ elektronskog sistema za merenje protoka vode sa daljinskim nadzorom, a nabavljeni su i psioni prenosni kompjuteri očitavanje vodomera. Jagodina, ima izgrađen vodovod od 1963. godine, i jedan je od retkih gradova u Srbiji koji nemaju problema sa vodom i u najsušnijim periodima u godini.

Uz grad i okolna velika sela, namera Skupštine grada je da i druga sela imaju zdravu pijaću vodu radi buducnosti, ističu u Skupštini grada.

Jagodina godišnje prizvede 7.400.000 litara vode a isporuči 6.600.000 litara, sa nova tri bunara proizvodnja vode će biti 20 odsto veća i rešiće problem vodosnabdavanja Jagodine u narednih nekoliko decenija.

Lukić je istakao da je, zahvaljujući lokalnoj samoupravi, od strane Vlade Nemačke, Vlade Srbije, i KfW banke, obezbeđeno i šest miliona evra za rekonstrukciju Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Jagodini.

- Vrednost investicije je 6,5 miliona evra a 95 odsto je donacija – rekao je Lukić.

On je objasnio da rekonstrukcija podrazumeva i izgradnju sistema biogasa, koji će zameniti utrošak električne energije na samom postrojenju za 80 odsto. Početak radova je druga polovina 2016. godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;