INFONET-468X60-BANNER

Greške u rekonstrukciji Ulice vojvode Stepe

14.08.2015. | M.T.Kovačević | Večernje novosti

Mnogobrojne greške otkrivene su u rekonstrukciji prometne saobraćajnice, ali niko ne prihvata odgovornost. „Vruć krompir“ prebacuju CIP, „Ratko Mitrović“, gradonačelnik Siniša Mali.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Protekle su dve nedelje od svečanog otvaranja rekonstruisane Ulice vojvode Stepe, a iz dana u dan otkrivaju se šokantne greške u projektu i njegovoj realizaciji. Od preuskih trotoara, bandera na stazama za slepe, betonskih stubova na pešačkim prelazima, vodovodnih cevi koje pucaju...

A da sve bude još crnje, svi uključeni u ovaj posao „peru ruke“ i prebacuju odgovornost na „onog drugog“. Počev od projektanta Saobraćajnog instituta CIP, preko izvođača radova „Ratka Mitrovića“, pa do Siniše Malog, kojem je za sve kriva prethodna vlast, iako je ugovor o odabiru firme koja će obaviti posao potpisan 12. juna 2014, u trenutku kada je on već bio na funkciji gradonačelnika (prethodno bio i na čelu Privremenog organa koji je rukovodio prestonicom).

Kako bilo, „vruć krompir“ što su pojedini segmenti saobraćajnice loše odrađeni, prebacuje se u tuđe dvorište.

- Naš projekat je izuzetno dobar i stojimo iza njega - za „Novosti“ priča Milutin Ignjatović, direktor CIP. - Mi nismo nadgledali radove, jer je to posao nadzornog organa. Takođe, moram da naglasim da izvođači radova, ali i nadzorni organ, nisu iskusni kada je renoviranje ulica u pitanju.

MBA „Ratko Mitrović niskogradnja“ oštro odbacuje ove napade. I uzvraćaju istom merom.

- Projekat je pun manjkavosti - priča Zoran Petrović, izvršni direktor ovog preduzeća. - Kao direktna posledica lošeg rada CIP-a, nismo završili radove 11. jula, kada je bio predviđen rok, već smo morali da uređujemo dodatnih dvadesetak dana. Naša firma, za razliku od CIP, dala je čak tri bankarske garancije na izvedene radove, pa pored moralne odgovornosti, imamo i novčanu obavezu.

Predstavnici Instituta za puteve, koji je bio nadzorni organ, odbili su da govore za medije. Kažu, po ugovoru ne smeju ništa za medije da komentarišu.

Međutim, „Novosti“ su došle u posed njihovog izveštaja od pre dve nedelje, u kome se navodi da je stručni nadzor utvrdio da je „ulica otvorena za saobraćaj, iako nisu završeni svi radovi“. U dokumentima se navodi niz nedostataka na postavljenoj horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji, ali i nezavršenim radovima na tramvajskoj pruzi, trotoarima i pešačkim prelazima.

CIP JE KRIV ZA STUB NA „ZEBRI“

Direktor „Ratka Mitrovića“ dokumentovano ukazuje da su oni kao izvođači radova ukazali projektantu na manjkavost oko pomenutog stuba i zateznih tegova na pešačkom prelazu.

- Pismeno smo upozoravali na potencijalni problem, ali oni su odbili našu sugestiju. Mi, kao izvođači radova, moramo da radimo po projektu investitora, i ništa ne smemo da menjamo - kaže Zoran Petrović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;