INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U septembru ZGOP očekuje strateškog partnera

11.08.2015. | E-kapija

Početkom septembra preduzeće za remont pruga ZGOP moglo bi dobiti strateškog partnera pošto bi do tada trebalo da se reše imovinski odnosi oko zemljišta u Industrijskoj zoni u Novom Sadu gde preduzeće ima radionice, očekuje direktor preduzeća Zoran Stanojević.

Po njegovim rečima za preduzeće je zaintereovano više kupaca, domaćih i stranih, od kojih je, kako kaže - jedan jak i obećava velike poslove, ne samo ovde već i u regionu.

Direktor naglašava da u Agenciji za privatizaciju insistiraju na tome da se potencijalni kupci ne spominju u javnosti dok se tender ne završi pa ne može da kaže ko hoće da kupi novosadsko preduzeće.

Agencija za privatizaciciju je planirala otvaranje ponuda 20. jula, ali je taj rok pomeren jer su potencijalni kupci, ali i Agencija, insistirali da imovinski odnosi budu čisti, to jest da se imovina preduzeća proda u potpunosti – kazao je direktor Stanojević.

Napravljena je i revizija tenderske dokumentacije i nova cena preduzeća, koja je pala s prvobitno procenjene oko 3,8 mil EUR na oko 1,6 milion zbog gubitaka koje je firma imala na kraju lanjske godine.

Napomenuo je da je ZGOP od 2011. godine u restrukturiranju otkako je privatizacija raskinuta. Preduzeće je više puta menjalo vlasnika, a prvo ga je 2008. godine kupilo banjalučko preduzeće „Integral inženjering“.

Preduzeće ima budućnost i od novog vlasnika očekujemo uposlenost kapaciteta. ZGOP trenutno završava tri deonice iz ruskog kredita, sva tri posla završava pre roka, a na njima se radilo u protekloj godini. To je izgradnja drugog koloseka Beograd–Pančevo dugog 17 kilometara, remont pruge između Golubinaca i Rume, duge 17 kilometara, i remont pruge Sopot – Kosmajski Kovačevac.

Osim toga, izgradnja i rekonstrukcija nove beogradske železničke stanice Beograd – Centar se zahuktava, a to radimo s „Energoprojektom“ u konzorcijumu – naglasio je direktor Stanojević.

Odmah po završteku remonta pomenute tri pruge, ZGOP počinje radove na dva nova objekta, rekonstrukciju pruge Mala Krsna – Velika Plana i početak rekonstrukcije pruge Beograd–Bar na deonici između Resnika i Valjeva. Rekonstrukcija barske pruge je velika deonica, a radiće se najugroženiji koloseci. Ti poslovi uposliće kapacitete preduzeća i tokom narednog proleća.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;