INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Antić: Prioritet četiri projekta koji se tiču Srbije (video)

06.07.2015. | Tanjug

- Na ministarskom zasedanju Energetske zajednice u Beču, od pet projekta definisanih kao prioritet Zapadnog Balkana, koji će biti deo razgovora u okviru Evropske komisije o finansiranju, četiri se tiču Srbije, a prvi je energetska interkonekcija sa Bugarskom – izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić.

Antić je rekao „Tanjugu“ da je kao prvi prioritet definisana interkonekcija sa Bugarskom, a da su na listi prioriteta i elektroenergetske interkonekcije pre svega sa Rumunijoj, odnosno 400 kilovatni dalekovod Pančevo-Rašice.

Minsitar je dodao da je kao prioritet definisana i interkonekcija između Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore takođe 400 kilovatnim kablom.

- Ona je za nas izuzetno važna, jer stvara preduslov za kasniju intekonekciju sa podvodnim kablom koji će spajati Crnu Goru i Italiju, kao i deo transbalkanskog koridora, takođe na 400 kilovatnom naponu, elektorkonekcija Kragujevca i Kraljeva – precizirao je Antić.

Prema njegovim rečima, pored tog sastanka na nivou šest ministara energetike Zapadnog Balkana, srpska delegacija je imala i izuzetno uspešan sastanak sa komesarom za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju EU Johanesom Hanom.

- Na sastanku je pre svega rađena priprema premijerskog samita koji će se realizovati krajem avgusta u Beču, ali su defisnisani i energetski prioriteti Zapadnog Balkana – podvukao je Antić.

Srpski ministar je dodao da je usvojena i zajednička izjava koja, pre svega, sadrži osnovne principe za povezivanja tržišta, izgradnju interkonekcija, dalju liberalizaciju tržišta, odnosno potrebe da se regionalni odnosi u oblasti energetike unaprede, jer energetika ne poznaje granice.

Antić je preneo da je srpska delegacija u Beču, takođe, doživela niz kompilmenata za sve što je učinejno u proteklih nekoliko meseci ili godinu dana u tom sektoru, zbog usvajanja novog Zakona o energetici, liberalizaciji tržišta, ali i zbog snažnih aktivnosti u procesu restrukturiranja javnih preduzeća.

- Bili smo izuzetno dobro pripremljeni na ovim sastancima i moram sa ogromnim zadovoljstvom da konstatujem da od pet projekata, koji su definisani kao prioritet Zapadnog Balkana i koji će biti deo finansiranja Evropske komisije, četiri pogađaju Srbiju – podvukao je Antić.

Ministar energetike je zaključio da je to bio veoma usešan dan za Srbiju, dobar za domaću energetiku i da ima puno razloga za optimizam, kada je reč o realizaciji projekta koji su od vrhunskog interesa za Srbiju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;