Antić: Prioritet četiri projekta koji se tiču Srbije (video)

06.07.2015. | Tanjug

- Na ministarskom zasedanju Energetske zajednice u Beču, od pet projekta definisanih kao prioritet Zapadnog Balkana, koji će biti deo razgovora u okviru Evropske komisije o finansiranju, četiri se tiču Srbije, a prvi je energetska interkonekcija sa Bugarskom – izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić.

Antić je rekao „Tanjugu“ da je kao prvi prioritet definisana interkonekcija sa Bugarskom, a da su na listi prioriteta i elektroenergetske interkonekcije pre svega sa Rumunijoj, odnosno 400 kilovatni dalekovod Pančevo-Rašice.

Minsitar je dodao da je kao prioritet definisana i interkonekcija između Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore takođe 400 kilovatnim kablom.

- Ona je za nas izuzetno važna, jer stvara preduslov za kasniju intekonekciju sa podvodnim kablom koji će spajati Crnu Goru i Italiju, kao i deo transbalkanskog koridora, takođe na 400 kilovatnom naponu, elektorkonekcija Kragujevca i Kraljeva – precizirao je Antić.

Prema njegovim rečima, pored tog sastanka na nivou šest ministara energetike Zapadnog Balkana, srpska delegacija je imala i izuzetno uspešan sastanak sa komesarom za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju EU Johanesom Hanom.

- Na sastanku je pre svega rađena priprema premijerskog samita koji će se realizovati krajem avgusta u Beču, ali su defisnisani i energetski prioriteti Zapadnog Balkana – podvukao je Antić.

Srpski ministar je dodao da je usvojena i zajednička izjava koja, pre svega, sadrži osnovne principe za povezivanja tržišta, izgradnju interkonekcija, dalju liberalizaciju tržišta, odnosno potrebe da se regionalni odnosi u oblasti energetike unaprede, jer energetika ne poznaje granice.

Antić je preneo da je srpska delegacija u Beču, takođe, doživela niz kompilmenata za sve što je učinejno u proteklih nekoliko meseci ili godinu dana u tom sektoru, zbog usvajanja novog Zakona o energetici, liberalizaciji tržišta, ali i zbog snažnih aktivnosti u procesu restrukturiranja javnih preduzeća.

- Bili smo izuzetno dobro pripremljeni na ovim sastancima i moram sa ogromnim zadovoljstvom da konstatujem da od pet projekata, koji su definisani kao prioritet Zapadnog Balkana i koji će biti deo finansiranja Evropske komisije, četiri pogađaju Srbiju – podvukao je Antić.

Ministar energetike je zaključio da je to bio veoma usešan dan za Srbiju, dobar za domaću energetiku i da ima puno razloga za optimizam, kada je reč o realizaciji projekta koji su od vrhunskog interesa za Srbiju.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

LEGI-SGS
LEGI-SGS
BEOGRAD-RUŠANJ
www.legi.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 11.03.2019.
Kada će biti izgrađen deo SMT kružnog puta ...
Voluja 09.03.2019.
Pruga je i dalje u losem stanju, nije sred...
Balkan 04.03.2019.
A kada ce to da bude sve zavrseno i da li c...
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...