SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Gasna konekcija sa Bugarskom jedan od najvažnijih prioriteta EU

11.06.2015. | Tanjug

- Gasna konekcija između Srbije i Bugarske je jedan od najvažnijih prioritetnih projekata za Evropsku uniju – izjavio je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič i ukazao da tek treba da se razmišlja o mogućnosti finansiranja tog projekta iz fondova EU.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Šefčovič je istakao da posebna radna grupa EU radi na tom projektu, a sledeći sastanak te grupe će biti održan u julu u Dubrovniku, kad se očekuje da će biti postignut napredak.

On je novinarima u Obrenovcu prilikom obilaska TE „Nikola Tesla“ rekao da sa premijerima i resornim ministrima treba da se razgovara o predlozima finansiranja tog projekta.

- Videćemo šta je moguće da uradimo u vezi sa finansiranjem tog projekta po pravilima koje EU ima za IPA fondove – rekao je Šefčovič novinarima.

On je dodao da EU podržava taj projekat zato što se nastoji da zemlje koje imaju samo jedan pravac snadbevanja gasom dobiju više gasnih konekcija, ali i niže cene gasa.

Šefčevič je dodao da će taj projekat pomoći energetskoj bezbednosti regiona, ali i integraciji zemalja iz okruženja. On je najavio da će se kasnije sastati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će taj projekat, kao i diverzifikacija izvora snadbevanja i reforma energetskog sektora u Srbiji, biti teme razgovora.

Šefčovič je dodao da očekuje konstruktivan razgovor sa ruskim partnerima o isporuci gasa Evropi preko Ukrajine posle 2019. godine i dodao da EK nije dobila odgovarajuće objašnjenje zašto tranzit kroz tu zemlju treba da bude prekinut.

Kako je rekao, očekuje da će se pronaći rešenje koje će biti komercijalno prihvatljivo i koje će doprineti energetskoj sigurnosti evropskih zemalja.

- To je gasni sistem koji je funckionisao decenijama, koji je snadbevao zapadnu i centralnu Evropu na veoma pouzdan način i zato ne vidimo ekonomsku opravdanost takve odluke i ne smatramo da tako važna odluka treba da nam bude saopštena samo preko medija – rekao je on.

Šefčovič je dodao da je poznato da sve evropske kompanije imaju dugoročne ugovore sa „Gaspromom“ o snadbevanju sa gasom i precizne provizije, kao i mesto dostave, a to nije tursko-ruska granica.

Odgovarajući na pitanje da li je „Turski tok“ prihvatljiv projekat za EU,  Šefčovič je rekao da se informacije o tome takođe mogu čuti samo preko medija.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;