Kamena fasada za kraj

20.05.2015. | N. R. | Dnevnik

Poslednja faza obnove Beogradske kapije je u toku, a trenutno se radi restauracija kamene fasade, čišćenje naslaga, popunjavanje fuga, izrada plombi i ugradnja delova od kamena koji nedostaju.

Iako je, po prvobitnom planu, rekonstrukcija Beogradske kapije trebalo da bude završena krajem 2013. godine, obnova tog najprepoznatljivijeg simbola Petrovaradinske tvrđave biće završena u junu ove. Završetak radova je, kako iz preduzeća „Poslovni prostor“ kažu, odlagan zbog dinamike obezbeđivanja novca.

Restauracija kamene fasade, na kojoj se trenutno radi, dugo traje jer boja plombi i mase kojom se popunjavaju fuge mora biti usklađena s različitim nijansama kamenih blokova. Izvođač radova je „Ornament investinženjering” d.o.o. iz Beograda.

Obnova Beogradske kapije počela je u drugoj polovini 2013. godine, a obuhvata restauraciju i konzervaciju fasade i unitrašnjeg prostora, izradu hidroizolacije i gornje zone iznad objekta, kao i rekonstrukciju kolovoza.

Vrednost investicije je 35 miliona dinara, od čega je banka „Intesa“ dala deset miliona, Grad Novi Sad izdvojio je 7,5 koliko i AP Vojvodina, a Republika Srbija deset miliona dinara.

Protokol o saradnji na programu obnove Beogradske kapije Petrovaradinske tvrđave, koja je bila jedan od pobedničkih istorijskih lokaliteta u neprofitnom projektu banke Inteza „Mesto koje volim”, potpisan je krajem 2012. godine. Potpisali su ga predstavnici Grada Novog Sada, Ministarstva za kulturu i informisanje, „Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine“ i banke „Intesa“.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...