INFONET-468X60-BANNER

Kako spasiti građevinske firme od bankrota i stečaja

05.05.2015. | RTS

Do pre dve decenije Srbija se dičila svojom građevinskim firmama. Onda su uvedene sankcije, a zatim i privatizacija tih preduzeća. Začarani krug kašnjenja u plaćanju, loši propisi, korumpirana birokratija, prevare investitora, nedostatak obrtnog kapitala - samo su neki od uzroka sloma srpskog građevinarstva. Neke firme će biti spasene, kažu nadležni.

Nadležni kažu da će, zahvaljujući Zakonu o stečaju koji je predvideo i mogućnost usvajanja unapred pripremljenog plana reorganizacije, neke građevinske firme biti spasene.

Pre godinu dana, u jednu građevinsku firmu, stečaj je zakucao na vrata zbog dugovanja zaposlenima i državi. Ali, zahvaljujući usvojenom akcionom planu Vlade Srbije, omogućeno je da ipak uđu u unapred pripremljen plan reorganizacije.

"Šanse ima, ali, verujte, vrlo teško. Ako nemamo ozbiljnu i osmišljenu pomoć države, dovoljno posla, investicija na tržištu nema, a nama su najveći problem poreske obaveze da bismo izašli iz ove krize", kaže Đorđo Antelj iz građevinske firme "Gemax".

I jedino preduzeće za hidrograđevinske radove u našoj zemlji pokušava da izađe iz dugovanja starog četvrt veka. Tačnije, još iz devedesetih, kada su gradili svetske luke. Za te ugovore tadašnje rukovodstvo položilo je garancije u državne banke, ali po okončanju posla te depozite nije otkazalo, a kamate su rasle. Dok se ne razreši situacija, sadašnje rukovodstvo pokušava da spasi firmu. Posle 25 godina potpisuje ugovor sa slovačkom firmom "ProfineX".

"Naša kompanija bi trebalo da čisti branu 'Gabčikovo' u Slovačkoj i taj posao bi trebalo da se završi za 90 dana. Da bi mogli da sačuvamo 250 do 300 radnih mesta, kroz unapred pripremljen plan, predviđeno je da se obaveze konvertuju u kapital", rekao je Miodrag Milojević, direktor PIM-a.

Srpsko građevinarstvo mora da sačuva specijalizovana preduzeća, smatraju stručnjaci.

"Te dugove treba preispitati, koliko je država učestvovala u tim dugovima, šta je naplatila kroz naftu, a šta kroz efektivu. Radnici jesu oštećeni, to treba da se izmiri", rekao je Goran Rodić iz Građevinske komore.

U privrednom sudu od prošle godine 19 firmi je podnelo unapred pripremljen plan reorganizacije, a među njima su i dve građevinske.

"Usvajanje plana reorganizacije zavisi od glasanja samih poverioca. Dakle, ukoliko država prepozna nekakav svoj interes da neke pravne subjekte očuva, onda ona to mora pokazati na taj način što će glasati za te planove reorganizacije", objasnio je predsednik Privrednog suda Jovan Kordić.

Nadležni čine sve da se sačuvaju domaća građevinska preduzeća.

"Akcioni plan razvoja vodnog saobraćaja u narednih pet godina je prepoznao PIM kao jednu od bitnih firmi sa većinskim državnim kapitalom, koja može da sprovodi sve naredne projekte i ispoštuje jedan od svojih bitnih zadataka, a to je ispravnost i plovnost svih naših vodnih puteva", kaže Leposava Sojić iz ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Primera radi, u Švedskoj, kada kompanija dođe u finansijsku poteškoću, odmah dolazi poreski stručnjak sa bankarom i pravi plan izlaska iz krize. To bi moglo da se primeni i kod nas, smatraju stručnjaci.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;