INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nikšić: Pista za region

15.04.2015. | V. Kadić | Novosti

Izgradnja upravne zgrade i tornja (visina 24 metra) na nikšićkom aerodromu Kapino polje u punom su jeku, a kada se za desetak meseci osposobi svetlosna signalizacija to će značiti da je ova pista ušla u mrežu vazdušnih luka u regionu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kuriozitet ovog aerodroma je da se nalazi usred Nikšića, jer je od centra udaljen svega tri kilometra, što ga čini jedinstvenim u Evropi! Reč je o kapitalnom projektu za ovaj grad i Crnu Goru čija gradnja se finansira iz sredstava Prekograničnog programa Evropske unije IPA Adrijatik. Vrednost radova je 580.000 evra, a glavni izvođač je nikšićka firma LD „Gradnja“, sa podizvođačima „Ramelom“ i „Eningom“.

Računice pokazuju da će se preko ovog aerodroma pospešiti turistička privreda, s obzirom na to da predstavlja idealnu destinaciju za takozvanu laku avijaciju. Na stazi će se obavljati sletanja i poletanja svih vazduhopolova opšte (generalne) avijacije, za obavljanje avio-taksi prevoza, letova poslovne avijaciju. Preko ove piste obavljaće se javni prevoz u regionalnom saobraćaju avionima kapaciteta do 60 mesta, a stvoriće se bolji uslovi za korišćenje aerodroma u oblasti zaštite i spasavanja.

- Imali smo kontaknte sa pojedinim ponuđačima da kroz privatno-javno partnerstvo ili nekim drugim vidom saradnje objekat pustimo u funkciju. Rekonstrukcija je počela 2012, a biće završena ove godine. U toku su radovi na poslednjoj fazi projekta – kaže gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović. - Postoji mogućnost da u sklopu ovih radova produžimo postojeću pistu, kako bi na naš aerodrom mogli sleteti i veći avioni, pogotovo "lou kost" kompanije koje su pokazale interesovanje.

Više od milion evra uloženo je do sada u rekonstrukciju aerodroma. Izgrađene su dve rulne staze dužine 530 metara i širine 12 metara i druga, dužine 1.160 i širine 12 metara, kao i dve platforme.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;