Na tender za pametna brojila stigle prijave četiri kompanije

03.04.2015. | N1

Na tender „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) za nabavku mernih sistema i brojila sa daljinskim očitavanjem stigle su četiri ponude, objavilo to javno preduzeće.

Kako se navodi u saopštenju, radi se o ponudama renomiranih evropskih kompanija, a od toga tri uz učešće domaćih kompanija, a ponuđene cene su niže od očekivanih i procenjivanih.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Vrednosti tih ponuda saopštene su javno na otvaranju, kojem su prisustvovala 22 predstavnika ponuđača. Konačna odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača biće doneta posle analize i stručne ocene ponuda koju će uraditi tenderska komisija.

Pored pametnih brojila nabavka uključuje i isporuku hardvera i softvera, uređaja za komunikacije, aplikacija i pružanje usluga za integraciju sistema i obuku.

„Evropska banka za obnovu i razvoj“ (EBRD) i „Evropska investiciona banka“ (EIB) odobrile su EPS-u zajmove od po 40 miliona evra za realizaciju projekta za nabavku informatičke i merne infrastrukture.

Prema ranijim informacijama iz EPS-a, planirana je nabavka oko 250.000 brojila za domaćinstva i 7.000 mernih sistema za velike potrošače.

U Srbiji postoji oko 3,5 miliona brojila za električnu energiju. Kako je istakao EPS, svu dokumentaciju, procedure, postupke i odgovore na pitanja nadgleda i odobrava EBRD, a ceo tenderski postupak sprovodi se strogo po pravilima te međunarodne banke.

Tender je objavljen 15. decembra 2014. godine, a tendersku dokumentaciju je otkupilo 39 firmi, od toga 20 domaćih.

Novi „pametni“ merni sistem sa daljinskim očitavanjem brojla doprineće poboljšanju efikasnosti, punoj kontroli protoka energije, kvalitetnijoj usluzi kupcima na komercijalnom i javnom snabdevanju, smanjenju gubitaka i poboljšanu naplatu struje.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...