INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neboder iz Sankt Peterburga za Ginisovu knjigu rekorda

02.04.2015. | N1

Neboder čiji se temelji postavljaju u Sant Peterburgu biće upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao građevina sa najvećim temeljom u Evropi.

Lakta centar koji se gradi u Sant Peterburgu postaće nova centrala ruskog gasnog giganta Gasproma, kada bude useljiva 2018. godine. Nalivanje betona u temelje zgrade je trajalo dva i po dana bez prestanka i po tome je ova zgrada prevazišla sve druge oblakodere.

"Već sam videla nacrte i projekte, ali sada kada sam došla i videla to svojim očima, to je fantastično. I mogu odmah da kažem da sve odgovara našim standardima i pravilima, kaže Eva Noroj menadžer za evidenciju pri izdavaštvu knjige Ginisovi svetski rekordi.

Osim ozbiljnog temelja, u njoj će biti ozbilje institucije. U zgradi visokoj 462 metra, koja će raspolagati sa 400 hiljada kvadratnih metara prostora biće smešten i dečiji naučni i edukativni centar - Svet nauke, planetarijum, izložbene dvorane, bioskopi, sportski klubovi i restorani.

"Jedinstven oblik građevine odlikuje se izuzetno kompleksnom konstrukcijom, i kao što sam rekla, ona prati karakteristike zemljišta na kom leži. Ovo će biti najviša građevina na severnoj hemisferi", kaže Jelena Morozova, vođa projekta izgradnje Lakta centra.

Ekonomska kriza u Rusiji, uzrokovana sankcijama Zapada, oborila je cene goriva, što dodatno komplikuje položaj glavnog investitora za izgradnju ove kule.  

"Istina je da i nas pogađa sve što i naše poslovno okruženje, i osećamo promene na tržištu, ali rokovi za izgradnju se nisu pomerali. Mi moramo da otvorimo 2018. godine, i sadašnja faza u potpunosti prati planirani ritam izgradnje", kaže Aleksandar Bobkov, izvršni direktor Lakta centra.

Izgradnji tornja protivilo se lokalno stanovništvo, koje tvrdi da će takva građevina narušiti elegantni Barokni, i neo-klasični izgled grada, u kom dominiraju kanali i mostovi.

UNESCO je zapretio da će Sant Peterburg skinuti sa liste zaštićenih baština, gradnja je obustavljena, i napravljen je novi projekat. Rusi taj grad posmatraju kao "prozor u Evropu", jer je vekovima centar kulture i dom navažnijim ruskim stvaraocima, naročito piscima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;