INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mogućnost da se Kinezi u skorije vreme uključuju u izgradnju obilaznice

12.03.2015. | Tanjug

„Kinezi bi uskoro trebalo da se uključe u gradnju obilaznice oko Beograda putem javno-privatnog partnerstva ili koncesije, na delu od Bubanj Potoka do Pančeva i o tome se pregovara sa kompanijom ’Sinohydro’“, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

- Kinezi to planiraju da grade i sa njima pregovaramo. Dali smo im postojeću dokumentaciju i oni je sada analiziraju. Računamo da bi sa njima mogli da napravimo dogovor – rekao je Poledica novinarima u „Privrednoj komori Beograda“.

On je podsetio da je Srbija sa Kinom u decembru potpisala memorandum o uključivanju kineskih partnera u izgradnju obilaznice i naveo da je planska i projektna dokumentacija dobrim delom već završena.

- Urađen je idejni projekat koji je sada na Republičkoj revizionoj komisiji i plan detaljne regulacije je u toku – dodao je državni sekretar. - Mi idemo na model javno-privatnog partnerstva ili koncesiju i pregovori su u toku.

Poledica je naveo da je reč o deonici dugoj 30 kilometara zajedno sa novim drumsko-železničkim mostom preko Dunava kod Vinče. Prema njegovim rečima, paralelno će se graditi auto-put i pruga, zbog čega je to skup i kompleksan projekat.

On je na skupu „Primarni pravci održivog razvoja saobraćaja u gradovima“, koji su organizovali „Privredna komora Beograda“ i „Društvo ekonomista Beograda“, podsetio da trenutno fali 14km za kompletiranje obilaznice u punom profilu auto-puta i još 10km celog auto-puta od Straževice do Bubanj Potoka. Druga faza obuhvata nastavak obilaznice na trasi Bubanj Potok-Vinča-Pančevo.

Poledica je istakao da je za dobro funkcionisanje prevoza u Beogradu ključno da postoji izgrađena saobraćajna infrastruktura i kao dobar primer naveo nedavno otvoreni Pupinov most koji je spojiio Zemun i Borču. On je, takođe, rekao da će ove godine biti završen deo pristupne saobraćajnice tog mosta od zrenjaninskog do pančevačkog puta, kako je planirano Severnom saobraćajnom tangentom.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;