Mogućnost da se Kinezi u skorije vreme uključuju u izgradnju obilaznice

12.03.2015. | Tanjug

„Kinezi bi uskoro trebalo da se uključe u gradnju obilaznice oko Beograda putem javno-privatnog partnerstva ili koncesije, na delu od Bubanj Potoka do Pančeva i o tome se pregovara sa kompanijom ’Sinohydro’“, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

- Kinezi to planiraju da grade i sa njima pregovaramo. Dali smo im postojeću dokumentaciju i oni je sada analiziraju. Računamo da bi sa njima mogli da napravimo dogovor – rekao je Poledica novinarima u „Privrednoj komori Beograda“.

On je podsetio da je Srbija sa Kinom u decembru potpisala memorandum o uključivanju kineskih partnera u izgradnju obilaznice i naveo da je planska i projektna dokumentacija dobrim delom već završena.

- Urađen je idejni projekat koji je sada na Republičkoj revizionoj komisiji i plan detaljne regulacije je u toku – dodao je državni sekretar. - Mi idemo na model javno-privatnog partnerstva ili koncesiju i pregovori su u toku.

Poledica je naveo da je reč o deonici dugoj 30 kilometara zajedno sa novim drumsko-železničkim mostom preko Dunava kod Vinče. Prema njegovim rečima, paralelno će se graditi auto-put i pruga, zbog čega je to skup i kompleksan projekat.

On je na skupu „Primarni pravci održivog razvoja saobraćaja u gradovima“, koji su organizovali „Privredna komora Beograda“ i „Društvo ekonomista Beograda“, podsetio da trenutno fali 14km za kompletiranje obilaznice u punom profilu auto-puta i još 10km celog auto-puta od Straževice do Bubanj Potoka. Druga faza obuhvata nastavak obilaznice na trasi Bubanj Potok-Vinča-Pančevo.

Poledica je istakao da je za dobro funkcionisanje prevoza u Beogradu ključno da postoji izgrađena saobraćajna infrastruktura i kao dobar primer naveo nedavno otvoreni Pupinov most koji je spojiio Zemun i Borču. On je, takođe, rekao da će ove godine biti završen deo pristupne saobraćajnice tog mosta od zrenjaninskog do pančevačkog puta, kako je planirano Severnom saobraćajnom tangentom.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...