Najviši prefabrikovani neboder na svetu završen u Kini (video)

11.03.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Broad Sustainable Buildings (BSB) je upravo završila najvišu prefabrikovanu zgradu na svetu - neboder od 57 spratova u gradu Čangša, Kina. Neboder, koji sadrži 800 stanova za zaposlene u kompaniji BSB, je izgrađen sa zapanjujućim tempom od tri sprata dnevno, a pruža stanovnicima 100% čist, svež vazduh među oblacima smoga u Kini.

O težnji ove kompanije da izgradi najveći neboder na svetu korišćenjem prefabrikovane gradnje smo već pisali u zasebnom tekstu „Nebeski grad: Najveći prefabrikovani neboder na svetu – San ili realnost?!“.

Modularni neboder kompanije BSB predstavlja pomak ka održivosti u kineskom građevinarstvu koji predvodi direktor kompanije BSB Žang Jue. Pošto su sve komponente ovog nebodera proizvedene u fabrikama, a zatim dovežene na gradilište i postavljene, skoro nimalo prašine nije nastalo u procesu izgradnje. Štaviše, BSB tvrdi da je ovaj neboder bio izgrađen konvencionalnim metodama, bilo bi potrebno dodatnih 15.000 kamiona punih betona.

Sama zgrada je efikasna kao i njen metod gradnje - poseduje 20cm termoizolacije i četvorostruko zastakljene prozore. Struja, toplota i rashladni sistemi su integrisani u objekat, sa trostepenim procesom prečišćavanja vazduha sa kojim se 99,9% čestica u vazduhu otklanja.

Neboder „Mini Sky“ je izgrađen oko centralnih atrijuma, oformljeni prazan prostor visine 10 metara, okružen rampama. Ideja je da ove oblasti čine „nebeske ulice“ koje formiraju zajedničke prostore za aktivnosti od basketa do vertikalnih farmi - pomerajući na taj način stanare od liftova i stepeništa ka više tradicionalnijim, kolegijalnim načinom života.

BSB radi na izgradnji nebodera Sky City One, zgrade od 200 spratova za koju oni tvrde da može biti izgrađena za samo 90 dana. Ovaj projekat je u više navrata zaustavljen, navodno iz političkih razloga. Ovaj Mini Sky neboder, iako dokazuje da tehnike gradnje kompanije funkcionišu (i to impresivno), je takođe zaustavljen na 20-tom spratu, a zatim mu je skraćena ukupna visina sa 97 na 57 spratova, i to navodno zbog svoje lokacije u blizini aerodroma.

Jasno je da i dalje ima mnogo posla ovde, kako političkog, tako i estetskog, ali je bez obzira na to ovo ipak impresivan poduhvat.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...