IZOLACIJA-468X60-BANNER

Hrvatske građevinare čeka još jedna teška godina

10.03.2015. | SEEbiz

I u decembru prošle godine nastavljene su negativne tendencije u građevinarstvu pri čemu na godišnjem nivou pad iznosio visokih 5,0% (prema kalendarski prilagođenim podacima). Kao i u prethodnim mesecima, pad su predvodili radovi na ostalim građevinama (-7,8%), dok je smanjenje aktivnosti na zgradama bilo znatno niže (-1,4%).

Stoga je 2014. godina bila još jedna u nizu izuzetno teških godina za građevinsku delatnost u kojoj izostanak privrednog rasta i izuzetno male investicione aktivnosti nisu osiguravali dovoljno posla za ionako predimenzionirane građevinske kapacitete. Fizički obim građevinskih radova beleži stalni pad u posljednjih šest godina, s time da je u 2014. godini ostvaren visok pad od 6,6%. To je čak i izraženiji pad nego u 2013. godini kada je građevinska aktivnost smanjena za 4,1%. Odnosno, intenzitet pada je na nivou onog koji je bio zabeležen u prvoj godini recesije (2009.) pri čemu treba uzeti u obzir da se on sada odvija pri već izrazito niskim razinama aktivnosti.

Pad obima građevinskih radova u prošloj je godini primarno je bio prouzrokovan visokim smanjenjem aktivnosti na ostalim građevinama (-10,2%) što je najvećim delom rezultat smanjene investicione aktivnosti javnog sektora koji je probleme s uravnoteženjem prihoda i rashoda u znatnoj meri rešavao rezanjem sredstava namenjenih za investiciona ulaganja. Odnosno, nakon forsiranja investicione aktivnosti javnog sektora u 2013. godini, sa nadom da će to izazvati i rast privatnih investicija, zastoj u infrastrukturnim investicijama u prošloj godini preusmerio je fokus građevinske aktivnosti prema radovima na zgradama.

Direktor „Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK“, Zvonimir Savić, kaže da građevinare čeka još jedna teška godina.

- Iako je na nivou EU u 2014. godini zabeležen oporavak građevinske aktivnosti od 3%, u Hrvatskoj je prošla godina bila već šesta za redom u kojoj je ostvaren njezin pad i to za visokih 6,6%. To predstavlja nastavak negativnog trenda započetog još 2009. godine, od kada je obim građevinskih radova u Hrvatskoj pao za 42,7%. S obzirom na stagnaciju privredne aktivnosti i izostanak oporavka investicione aktivnosti, pred građevinarima u Hrvatskoj verojatno je još jedna teška godina – precizira Savić.

Tako je u 2014. godini indeks obima građevinskih radova na zgradama smanjen za relativno niskih 1,5% (nakon pada za 12,6% u 2013. g.) pri čemu je u avgustu i novemnru prošle godine zabeležen čak i povremeni međugodišnji rast aktivnosti nakon 64 meseca neprekidnog pada. Sve je to rezultat delovanja dugogodišnje krize u građevinarstvu, 42,7% niži obujam građevinskih radova u 2014. godini u odnosu na 2008. pri čemu su radovi na zgradama 49,3% niži, dok su radovi na ostalim građevinama smanjeni za 36,2%.

Nasuprot Hrvatske, Evropsku uniju je prošle godine obeležio oporavak građevinske aktivnosti koja je porasla za 3,0% uz rast aktivnosti na zgradama od 3,7%, kao i aktivnosti na ostalim građevinama od 0,8%. Prema za sada raspoloživim podacima (nedostaju podaci za Irsku, Grčku, Kipar i Finsku) od Hrvatske je izraženiji pad zabeležen u Portugalu (-9,0%), Italiji (-7,0%) i Rumuniji (-6,7%) pri čemu kontinuitet pada u poslednjih šest godina uz Hrvatsku beleže još Portugal, Italija, Slovačka, Francuska, kao i verojatno Kipar. Sa druge strane, po rastu građevinske aktivnosti prošle su godine prednjačile Slovenija (19,4%), Španija (17,4%), Litvanija (16,8%) i Mađarska (14,3%).

Pred građevinarima je verojatno još jedna teška godina s obzirom na usporeno provredni rast i izostanak oporavka investicinih aktivnosti u Hrvatskoj. Pri nedostatku vlastitih sredstava i nedostatku fiskalne štednje u javnom sektoru, mogućnosti poboljšanja situacije naziru se kroz prilagođavanje drugačijim okolnostima vezanim uz evropske izvore finansiranja, a prvenstveno uz sudelovanje u evropskom investicionom programu, projektima sufinansiranim iz evropskih fondova, kao i posebno u programima energetske efikasnosti i obnovi zgrada. Međutim, radi se o projektima koji bi vidljivije građevinske efekte mogli proizvesti tek u drugom delu godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;