INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kragujevac: Stanovi se grade, temelj za naučni centar u aprilu

18.02.2015. | Novosti

Izgradnja 210 stanova za mlade naučne radnike u Kragujevcu biće završena najkasnije do kraja godine, a dugo najavljivana izgradnja Centra za matičhne ćelije u ovom gradu, trebalo bi, konačno, da počne u aprilu ove godine.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenijević izjavio je „Tanjugu“ da bi krajem marta trebalo da bude poznato ko će graditi naučni centar površine 11.000 kvadratnih metara.

- Nadam se da će tender za izvođača radova Centra izvrsnosti, kako mi kolokvijalno zovemo matične ćelije, biti završen 25. marta i već početkom aprila trebalo bi da počne njegova izgradnja – rekao je Arsenijević.

Sredstva u iznosu od oko 30 miliona evra, za izgradnju Centra izvrsnosti, u okviru kojeg će biti naučni centar sa bankom matičnih ćelija, kao i stanova za mlade naučne radnike, obezbedila je Evropska investiciona banka kroz kreditnu liniju.

- Izgradnja stanova košta oko sedam miliona evra, investitor je Evropska banka i naša država se za to zadužila. Najviše stanova, oko stotinak su površine od 35 kvadrata, tu su i stanovi od 50-ak kvadrata i manji procenat su veći stanovi od 80 kvadrata za porodice – rekao je Arsenijević.

Stanovi, ukupne površine oko 10.000 kvadratnih metara, grade se u ulici Dimitrija Tucovića 3, u blizini tržnog centra „Plaza“, i prema ugovoru između Jedinice za upravljanje projektom pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i izvođača radova firme „Banković“ iz Crne Trave, trebalo bi da budu završeni do kraja septembra, a rektor smatra da ce biti izgrađeni do kraja godine.

- Izgradnja stanova je počela i poprilično je odmakla – rekao je Arsenijević i dodao da su namenjeni mladim naučnim radnicima do 35. godine života, kao i naučnima koji žele da se vrate.

Naglašavajući da su to kriterijumi koje je odredila „Evropska investiciona banka“, Arsenijević je rekao da će konkurs za dodelu tih stanova biti raspisan, verovatno u aprilu ove godine, i da će biti dodeljeni, kako je naglasio, „ni po babu, ni po stričevima“.

Projekat izgradnje stanova i naučnog centra pri Univerzitetu u Kragujevcu pokrenut je pre četiri i po godine i, kako je tada Arsenijević izjavio, predstavlja jednu od najvećih investicija u domaću naučnu infrastrukturu u poslednjih nekoliko decenija.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MAREX
MAREX
GROSUPLJE
www.marex.si

ATM
ATM
SUBOTICA

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;