Folić: Beograd dobija generalni urbanistički plan (video)

26.01.2015. | Tanjug

Grad Beograd u ovoj godini planira usvajanje generalnog urbanističkog plana, ali i niz drugih pojekata među kojima je obnova i uređenje fasada u centralnoj gradskoj zoni, rekao je za Tanjug gradski arhitekta i glavni urbanista Beograda Milutin Folić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Generalni urbanistički plan bi trebalo da zaustavi divlju gradnju u prestonici, a obnova fasada će doprineti poptuno drugačijem izgledu grada – kaže Folić.

Ističe da je „Zavod za zaštitu spomenika“ u saradnji sa Gradom napravio projekat za 10 fasada i da su dobijene dozvole i pozvani donatori. Do sada je, dodao je, potpisan ugovor sa „Poštanskom štedionicom“, a u toku su razgovori sa još nekoliko potencijalnih donatora.

- Pokušavamo da nađemo način da makar fasade koje su pod zaštitom države dobiju određeni tretman – naveo je Folić i napomenuo da će ubuduće fasade biti obnavljane po reonima, a ne pojedinačno.

Već se, kaže, utvrđuju prioriteti i potencijalni troškovi. Prema rečima Folića, nezahvalno je govoriti o brojevima, ali u planu je uređenje stotiank fasada u centralnoj gradskoj zoni i to će, uveren je, imati efekat. Radi se, kaže Folić i na knjizi standarda urbanog mobilijara.

- Grad će biti ujednačeno popločan, osvetljen i snabdeven urbanim mobilijarom - kantama za smeće, ivičnjacima... – naveo je prvi gradski arhitekta.

Radi se i na studiji za potencijalno proširenje pešačke zone u Knez Mihajlovoj ulici.

- Ove godine ćemo početi sa ranije planiranim proširenjem pešačke zone u Knez Mihajlovoj, deo ulice Vuka Karadžića do „Crvenog petla“ i deo Zmaj Jovine ulice, ispred Pošte – rekao Folić.

Prvo se, ističe, završava započeto, a paralelno se radi na projektu proširenja.

- Nadamo se da ćemo kroz nekoliko godina imati lepu veliku pešačku zonu. Razmišljamo da upravo u toj zoni i oko njeg uradimo prvu fazu rekonstrukcije fasada – rekao je Folić i dodao da će se paralelno radeći na nekoliko frontova, rešavati kompleksan problem uređenja grada.

Govoreći o problemima sa grafitima i da li je planirana zaštita važnih fasada specijalnim premazima koji sprečavaju kontakt spreja i podloge, gradski arhitekta navodi da je to dobra ideja koju će razmotriti.

- Stalno razgovaramo kako da se grad ulepša, da se spreče huligani da naružavaju grad. Ideja je da primenimo njujorški model, a to je da ko bude uhvaćen da ispisuje grafite, bude u obavezi da obriše 10 grafita. To je lepa ideja, ali ćemo videti da li će to moći zakonski da se sprovede – kazao je Folić.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...