Prihvaćena ponuda Esmarka

12.01.2015. | Tanjug

Vlada Srbije prihvatila je danas (12.1.2015.) ponudu kompanije Esmark Juroup B.V iz Amsterdama za strateško partenrstvo u Železari Smederevo, a slede pregovori sa izabranim ponuđačem radi zaključivanja ugovora, saopštila je Kancelarija sa saradnju s medijima. 

Železara Smederevo

Vlada je ponudu Esmarka prihvatila nakon razmatranja izveštaja Komisije za sprovođenje modela strateškog partnerstva u postupku privatizacije Železare.

Inače, za privatizaciju Železare su ranije bila raspisana dva tendera na koja se nije javio nijedan ponuđač.

Na treći tender raspisan u decembru prijavljena su tri ponuđača od kojih je jedina validna bila ponuda kompanije Esmark.

Javnim pozivom za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare ponuđena je kupovina udela od 80,01 odsto, a vlasnik preostalih 19,99 odsto bi ostala država.

Osnivač i prvi čovek Esmark stil grupe Džejms Bušar je ranije rekao Tanjugu da će ta kompanija, ukoliko pobedi na tenderu, u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina, kao i da neće biti otpuštanja.

On je istakao da bi Esmark samo u 2015. investirao 28 miliona dolara u smederevsku Železaru, da bi se pokrenula druga visoka peć koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se, kaže, i u centralnu fabriku.

Želzara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru od američkog "Ju-Es-Stila" za simboličan jedan dolar.

Država sada mesečno pomaže proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara. 

Bojković: Pregovori sa Esmarkom ove sedmice

Pregovori o strateškom partnerstvu sa Železarom Smederevo počeće tokom ove sedmice, izjavio je danas za Tanjug predsednik Komisije za privatizaciju srpske čeličane Bojan Bojković.

"Obavestićemo Esmark, kao ponuđača, da zvanično ulazimo u pregovore sa njim i odmah ćemo, u toku ove nedelje, organizovati pregovore kako bi se to završilo u najkraćem mogućem roku", kazao je Bojković.

Vlada usvojila zakonski okvir za paket projekat Kostolac B

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za drugu fazu paket projekta Kostolac B - Power Plant Project, između Vlade Srbije i kineske Eksport-import banke i uputila ga Narodnoj skupštini na razmatranje.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za medije, Narodnoj skupštini je upućen i zahtev za održavanje vanrednog zasedanja.

Ministar energetike Aleksandar Antić najavio je juče da će gradnja termoelektrane Kostolac B 3, zahvaljujući veoma povoljnoj finansijskoj liniji koju je Srbija dogovorila sa kineskim partnerima, početi u prvoj polovini ove godine, te da će to biti prvi takav objekat izgrađen u zemlji u poslednjih 30 godina.

Ministar je kazao da je Vlada Srbije veoma ozbiljno pregovarala na sklapanju tog ugovora o zajmu i zauzvrat dobila veoma povoljan kredit sa rokom otplate od 20 godina, kamatom od 2,5 odsto.

"Projekat će početi da se realizuje u prvoj polovini ove godine", rekao je Antić.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...
Borko 03.04.2019.
Zasto se ne zapocne na vreme sredjivanje im...
Svetlana 03.04.2019.
Moze li neko da objasni gospodi iz Ministar...