INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradi ko stigne, brzo i nekvalitetno

15.12.2014. | RTS

Ko sve zida stanove, nema preciznih podataka. U lancu od gradnje do ključeva u ruke, svi su nezadovoljni – i graditelji i kupci, ali i stručnjaci koji smatraju da je neplanska i nekvalitetna gradnja uništila građevinske gigante. Registar proizvođača građevinskih proizvoda, novi Zakon o građevinskim proizvodima i češće inspekcijske kontrole, unele bi više reda u tu oblast.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Sa iskustvom od skoro četiri decenije u gradnji stanova, arhitekta iz Smedereva Slobodan Tošić tvrdi da se nekada gradilo kvalitetnije i sa mnogo većom odgovornošću. Zato su i danas ti stanovi na ceni. Gradilo se planski i poštovala građevinska dozvola. Danas važe druga pravila.

- Sada sve gradnje su vezane za novac. Što brže uradiš, što lošije, to bolje prodaš. Problem je u tome što izvođači radova nemaju stručnu spremu, pa angažuju lica koja imaju licencu koju ustupe za 100, 200 i 300 evra. Pokriju sebe svoje radove i završe ovaj posao – upozorava Tošić.

Sve manje se u objekte ugrađuje armatura od gvožđa, a sve se više na ciglu lepi stiropor. To se videlo i posle zemljotresa u Kraljevu.

- Mnogi investitori se snalaze na raznorazne načine da dođu do što veće kvadrature - od toga da između zidova u samom stanu ili između stanova vrše uštedu tako što skraćuju odnosno smanjuju debljinu zidova – objašnjava Milovan Glavonjić iz „Inženjerske komore Srbije“.

Branka Bošnjak, arhitekta i nadzorni organ, napominje da je na gradilištima velikih objekata provera kompletnog materijala nemoguća. Međutim, ističe da je moguće i neophodno da se u državi uvede red i da se sankcionišu oni koji su makar jednom ugradili neodgovarajući materijal. Loš kvalitet gradnje može se uočiti i kasnije, na izvedenim objektima koji ne ispunjavaju osnovne funkcionalne, tehničke i estetske norme, što bitno utiče na kvalitet življenja.

- Na državi je pre svega da donese zakon o građevinskim proizvodima i materijalmima, koji će jasno definisati pre svega kontrolu od strane države. Mi uvek apelujemo na članove Inženjerske komore Srbije da ne popuštaju investitorima – kaže profesor Dragoslav Šumarac sa Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Lošu i nekvalitetnu gradnju, osim ekonomske krize, pospešuje i korupcija u građevinarstvu, a naročito u urbanizmu. Urbanista Tihomir Obradović objašnjava da se u vremenu besparice i nemaštine ljudi veoma teško odlučuju da suprostave investitoru i da rizikuju da izgube posao. Nevolja je u tome, napominje Obradović, što je do sada to što je bilo urađeno mimo plana, ta razlika u kvadratima, vrlo lako mogla da se legalizuje. Da je kontrola neophodna, pokazuje i podatak da gotovo 50 odsto nadzornih organa ne zna gde je objekat čiju gradnju kontrolišu. Uprkos tome, u Beogradu su u poslednjih nekoliko godina oduzete samo tri licence.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;