Potpisan ugovor o izgradnji deponija u Leskovcu i Jagodini - vrednost projekta 12 miliona evra

09.09.2009. | eKapija

Kompanija "Porr", UniCredit banka Srbija i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, potpisale su juče (8. septembar 2009. godine) ugovor o kreditu za izgradnju deponija u Leskovcu i Jagodini u vrednosti od 12 miliona evra.

Za izgradnju deponije u Leskovcu obezbeđeno je 6,3 miliona evra, dok će u jagodinsku deponiju biti investirano 5,7 miliona evra.

Međunarodna finansijska korporacija izdvojiće 2,2 miliona evra za izgradnju deponije u Leskovcu, dok će UniCredit banka obezbediti 3,15 miliona evra za rešavanje problema čvrstog komunalnog otpada u tom gradu.

- Izgradnja regionalne sanitarne deponije je u toku, a otvaranje je planirano za 9. oktobar. Ovim projektom osim opština Jablaničkog okruga obuhvaćene su i opštine u Pčinjskom okrugu, pre svega Vladičin Han i Surdulica – rekao je na konferenciji za novinare Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca.

Za deponiju u Jagodini, IFC će obezbediti 35% od ukupne vrednosti investicije odnosno 1,9 miliona evra, a UniCredit banka kreditira taj projekat sa 50% odnosno 2,65 miliona evra.

Austrijska kompanija "Porr" će u finasiranju ovih projekata učestvovati sa 15%.

Direktor kompanije "Porr" za Srbiju Valter Rekercugl (Walter Reckerzuegl) rekao je da će deponijama upravljati opštine i "Porr" sa udelom od po 50%.

- Deponije će imati prihod kojim će moći da se otplaćuje kredit. Reč je o kreditu na pet godina sa grejs periodom od 12 meseci – rekao je Branislav Radovanović, zamenik predsednika Izvršnog odbora UniCredit banke i dodao da je izgradnja deponija deo projekta vrednog više od 20 miliona evra, koji će obuhvatiti i izgradnju centara za reciklažu.

Prema rečima direktora kompanije "Porr", početak izgradnje centara za reciklažu može se očekivati za oko dve godine.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...