INFONET-468X60-BANNER

Završen poslednji remont topioničkih agregata u RTB „Bor“

05.11.2014. | Tanjug

Radnici Topionice i rafinacije (TIR) bakra Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB) završili su poslednji remont topioničkih agregata i Fabrike sumporne kiseline uoči puštanja u rad nove topionice, čiji se mehanički završetak očekuje 23. decembra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Cilj ovog remonta bio je da se obezbedi nesmetan rad i proizvodnja u staroj topionici do prelaska na "fleš-smelting" tehnologiju naredne godine - kaže za Tanjug direktor TIR-a Boban Todorović i dodaje da je za dve nedelje, koliko je trajao remont, ugrađeno hiljadu tona vatrostalnog materijala.

Na gradilištu je, kako dodaje, uz 700 radnika koji su angažovani na izgradnji nove topionice, bilo i četiri stotine zaposlenih koji su završavali remont, zbog čega su mere bezbednosti i zaštite bile podignute ne najviši nivo.

Ovo je ujedno bio i poslednji remont starih agregata, jer se očekuje da nova topionica, nakon uhodavanja, uđe u proces proizvodnje sredinom naredne godine.

- Posao je bio izuzetno složen, jer je zadatak bio da sve delove procesa proizvodnje prilagodimo početku rada nove topionice i Fabrike sumporne kiseline. Zamenili smo sve motore i trake, a u topioničkoj peći postavljene su nove šamotne vatrostalne opeke, tako da su stari pogoni potpuno spremni za rad - naveo je Todorović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;