INFONET-468X60-BANNER

„Mineko“ gradi 4 mini hidroelektrane

21.10.2014. | B-92

Britanska „Mineko grupa“ je na javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike Srbije dobila četiri lokacije za razvoj i izgradnju mini hidroelektrana. Reč je o opštinama Valjevo, Dimitrovgrad i Paraćin. Kompanija „Mineko limited“, koja je deo „Mineko grupe“, planira da uloži 3,3 miliona evra u te projekte.

„Mineku“ su na području Valjeva, na rekama Sušica i Povlenska, dodeljene dve lokacije za hidroelektrane snage 470 kilovati (kW), u Dimitrovgradu na reci Kameničkoj predviđena je izgradnja mini hidroelektrane snage 346 kilovolti, a u Paraćinu na reci Grzi izgradnja mini hidroelektrane od 404 kilovolta.

U memorandumom o razumevanju između Ministarstva, lokalnih samouprava i investitora, čije se potpisivanje uskoro očekuje, predviđena je priprema projekata izgradnje mini hidroelektrana, a izrada detaljnih planova i konačna odluka da li će se i koja lokacija razvijati tek predstoji. Memorandumom je predviđen rok od 12 meseci u kojem investitor treba da ispita mogućnosti izrade i realizacije projekta, a navodi se da su nadležne institucije istakle spremnost da pomognu investitorima da lakše dođu do potrebnih dozvola.

Kompanija „Mineko limited“ je ocenila da Srbija ulaže velike napore u obezbeđivanju povoljne poslovne klime investitorima i izrazila nadu da će se procedure za dobijanje potrebnih dozvola ubrzati. „Mineko“ je prošle godine završio izradu tehničke dokumentacije za izgradnju tri mini hidroelektrane na reci Rasini u opštini Brus (ukupne snage 2,2 megavata) za koju čeka potrebne građevinske dozvole. Poslovni plan kompanije je, kako se dodaje, da u regionu Balkana izgradi mini hidroelektrane ukupne instalisane snage do 40 megavata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;