Gasovod rekonstruisan, mostovi uskoro, klizišta na čekanju

16.10.2014. | RTS

Meštani Malog Zvornika bezbrižnije će dočekati hladnije dane, jer je završena rekonstrukcija gasovodne mreže. Tokom maja klizište je kod pešačkog mosta ka Zvorniku u Republici Srpskoj pokidalo gasovodne cevi i zatrpalo deo korita Drine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Brdo koje se obrušilo gotovo je prepolovilo korito Drine između dva Zvornika. Za deset dana iz priobalja kod pešačkog mosta i graničnog prelaza bagerima je izvađeno više od 11.000 kubnih metara zemlje. Visina nanete zemlje pored stubova dostizala je, prema rečima Miroslava Pavlovića (GO Jugokop Podrinje, Šabac) čak 15 metara. Bagerima će biti dodatno utvrđena obala i zaštićena rekonstruisana gasovodna mreža kod mosta. Postavljanje novih 350 metara koštalo je 120.000 evra.

- Ovi radovi su od velikog značaja za Mali Zvornik – rekao je predsednik te opštine Dragan Bogićević. - Da nismo ovo završili i sanirali gasovod bile bi isključene sve javne ustanove. Mali Zvornik ne bi imao grejanja, škole obanište i ostale javne ustanove, poput domova zdravlja, bile bi zatvorene.

Prvi put će se, kažu u Malom Zvorniku, raditi po propisima i kako treba i na sanaciji uništenih mostova. Jedanaest mostova u selima je porušeno, a „Putevi Srbije“ izgradiće četiri nova. Betonski most zameniće postavljeni vojni ponton u Donjoj Borini tek kada se završe geomehanička merenja.

- Mora da se utvrdi na kojoj dubini je čvrsto tlo da bi most bio večan, da ga voda ne bi odnela – objasnio je geometar Dejan Đorđić.

- Ovaj most treba da bude završen do kraja godine – najavio je Miloja Tanacković, opštinski građevinski inspektor. - Pored ovog, treba da se urade još dva mosta na reci Radalj i jedan na Velikoj reci.

Most u Malom Zvorniku

Do tada će se meštani brojnih sela snalaziti i reke prelazili preko balvana i dasaka. Sedam mostova treba da sanira lokalna uprava. Para za radove kažu da gotovo više nemaju, jer su iz skromnog opštinskog budžeta za seoske puteve i čišćenje korita nabujalih rečica platili više od 107 miliona dinara.

Klizišta u Malom Zvorniku i dalje čekaju na sanaciju, kao i rekonstrukcija magistralnog puta od Loznice do Ljubovije. Zbog oštećenja puta, vozila se već pet meseci naizmenično propuštaju jednom kolovoznom trakom.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...