INFONET-468X60-BANNER

Smrdi pola zgrade?

10.10.2014. | Novosti

Stručnjaci sa UV lampama i posebnim hemijskim tretmanom ući će uskoro u „smrdljive“ zgrade na Novom Beogradu. Jedan objekat će biti potpuno tretiran, ali gas iz oplatola u drugoj zgradi vadiće se samo – od četvrtog sprata!

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Iz „Građevinske direkcije Srbije“ (GDS) kažu da na donjim nivoima nije korišćen sporni materijal pa su njihovi vlasnici bezbedni. Međutim, oni koji žive na preostala tri sprata tvrde da se neprijatan miris oseća i u njihovim kvadratima.

Beograđanka J. M. živi u jednoj od dve sporne zgrade. Tek u završnoj fazi ispitivanja saopšteno joj je da se u njen stan neće ulaziti.

- Miris se oseća kod mene kao i kod drugih komšija – priča J. M. - Ipak, pred potpisivanje ugovora saopšteno nam je da sve stanove u našoj zgradi ispod četvrtog sprata neće raditi. Kažu da nema potrebe. Mesecima već imamo isti problem, ne razumem zašto bi samo pola zgrade odradili. Treba ceo život da provedem u tom stanu.

Predsednik skupštine stanara Biljana Đukanović kaže da im niko od nadležnih nije dostavio detaljne rezultate istraživanja, koja su rađena u proteklih nekoliko meseci.

- Prvo su nam rekli da neće sanirati prostore pod pločicama, a onda su pristali na to – kaže Đukanovićeva. - Sada dobijamo objašnjenje da su fenol našli u samo pola zgrade, a da se smrad oseća jer dolazi sa gornjih spratova. Ako je to istina, nije sporno, ali moraju nam dostaviti dokaze. Dotada nećemo potpisati ugovor.

Iz GDS kažu da će sanacija biti vršena sa svih betonskih zidova gde je detektovano prisustvo zagađujućih materija.

- Sanacija će obuhvatiti ceo objekat u Mileve Marić Ajnštajn 80 i 82 i deo zgrade od četvrtog sprata naviše u brojevima 100 i 102 – kažu u „Direkciji“. - Na prva tri sprata objekta 3 korišćen je oplatol drugog prizvođača, koji je ispravan. Ispitivanja su pokazala da zidovi nižih spratova te zgrade nisu zagađeni.

Svi će se iseliti?

Iako u „Direkciji“ tvrde da na nižim spratovima nije potrebno raditi sanaciju, i vlasnicima ovih stanova dali su mogućnost da se isele.

- Omogućili smo im da se za vreme intenzivnih radova koji će biti u toku i oni isele, kako ne bi morali da remete svoj način života – dodaju u GDS.

Problemi i na drugim lokacijama

Kadaje letos ustanovljeno da je za smrad u zgradama odgovoran fenol u oplatolu, GDS je podnela krivične prijave.

- Očekujemo brzo reakciju nadležnih organa, jer je problem sa oplatolom „Ekosekunda“ ustanovljen na još nekoliko objekata u Beogradu i Srbiji, koje su gradili drugi investitori – kažu u GDS.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;