Početak gradnje deonice auto-puta od Banjaluke do Prnjavora (video)

08.10.2014. | RTRS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović ozvaničili su u Miloševcima kod Laktaša početak radova na izgradnji druge deonice auto-puta Banjaluka-Doboj i to od Banjaluke do Prnjavora.

Dodik je istakao da izgradnja auto-puta Banjaluka-Doboj i početak radova na drugoj dionici ovog auto-puta pokazuje da je Republika Srpska sposobna da kreira i upravlja velikim projektom, zahvaljujući kojem će postati dio evropske mreže auto-puteva.

- Danas imamo kompletirane radove na celom auto-putu Banjaluka-Doboj, u dužini od 70 kilometara, za tri godine oni će biti i završeni, čime će, nesumnjivo, snažno uticati na ekonomski razvoj i jačanje industrije Republike Srpske – rekao je Dodik novinarima na svečanosti ozvaničenja početka radova na deonici auto-puta od Banjaluke do Prnjavora.

On je naglasio da će direktno na izvođenju radova na auto-putu Banjaluka-Doboj biti angažovano oko 3.000 radnika, a indirektno na ukupnom projektu oko 15.000 ljudi različitih profila.

Prema njegovim riječima, u oblasti izgradnje mreže auto-puteva slijede radovi na deonici od Doboja do Svilaja na Koridoru Vc, deonici od Svilaja prema Brčko distriktu, Bijeljini i Srbiji, te deonicama od Banjaluke prema Kupresu i od Banjaluke prema Prijedoru.

- Sa izgradnjom termoelektrana, početkom rekonstrukcije Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra Banjaluka i auto-putevima, Republika Srpska predstavlja jedno od najvećih investicionih područja – istakao je Dodik.

Ministar Čubrilović rekao je da će izgradnja auto-puta Banjaluka-Doboj, sa ovom drugom dionicom od Banjaluke do Prnjavora, za koju je ozvaničen početak radova, doprineti sveukupnom razvoju Republike Srpske. On je naglasio da realizacija izgradnje auto-puteva u Srpskoj ide planiranom dinamikom, a da je rok za završetak radova na deonici Banjaluka-Prnjavor 36 mjeseci.

Izgradnja druge dionice autoputa Banjaluka-Doboj, od Banjaluke do Prnjavora počela je krčenjem i trasiranjem deonice, te izgradnjom prvih slojeva nasipa, početkom septembra ove godine. Riječ je o saobraćajnici dužine 35,3 kilometra, na kojoj će biti izgrađeno 65 objekata i to 30 mostova, 20 nadvožnjaka, po šest vijadukta i podvožnjaka, kao i tri prolaza. Јedan od većih objekata na ovoj deonici je most „Vrbas“, koji će se nalaziti na trećem kilometru auto-puta Banjaluka-Doboj. Osim toga, na ovoj dionici planirana je i izgadnja vijadukta „Mahovljani“, koji će se nalaziti na samom početku trase auto-puta, ukupne dužine 1.264,50 metara. Od značajnijih objekata tu je i vijadukt „Puraći jedan“, koji omogućava prelaz auto-puta Banjaluka-Doboj, deonica Banjaluka-Prnjavor, preko naseljenog područja, postojećeg magistralnog puta i regulisanog korita reke Lišnje.

Izvođač radova je konzorcijum, koji čine firme „Integral inženjering“ iz Laktaša i „Granit“ iz Skoplja, koji već grade prvu deonicu auto-puta Banjaluka-Doboj, od Doboja do Prnjavora. Nadzor nad radovima povjeren je konzorcijumu koji čine „KuK Consulting South Eastern Europe GmbiH“ i H.P. „Gauf ING“.

Rok za završetak radova je 36 meseci od početka izgradnje, odnosno do septembra 2017. godine. Ugovorena vrednost radova je 158 miliona evra, a biće finansirani kreditom „Evropske investicione banke“. Ukupna vrijednost projekta izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj je oko 380 miliona evra.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...