Početak gradnje deonice auto-puta od Banjaluke do Prnjavora (video)

08.10.2014. | RTRS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović ozvaničili su u Miloševcima kod Laktaša početak radova na izgradnji druge deonice auto-puta Banjaluka-Doboj i to od Banjaluke do Prnjavora.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Dodik je istakao da izgradnja auto-puta Banjaluka-Doboj i početak radova na drugoj dionici ovog auto-puta pokazuje da je Republika Srpska sposobna da kreira i upravlja velikim projektom, zahvaljujući kojem će postati dio evropske mreže auto-puteva.

- Danas imamo kompletirane radove na celom auto-putu Banjaluka-Doboj, u dužini od 70 kilometara, za tri godine oni će biti i završeni, čime će, nesumnjivo, snažno uticati na ekonomski razvoj i jačanje industrije Republike Srpske – rekao je Dodik novinarima na svečanosti ozvaničenja početka radova na deonici auto-puta od Banjaluke do Prnjavora.

On je naglasio da će direktno na izvođenju radova na auto-putu Banjaluka-Doboj biti angažovano oko 3.000 radnika, a indirektno na ukupnom projektu oko 15.000 ljudi različitih profila.

Prema njegovim riječima, u oblasti izgradnje mreže auto-puteva slijede radovi na deonici od Doboja do Svilaja na Koridoru Vc, deonici od Svilaja prema Brčko distriktu, Bijeljini i Srbiji, te deonicama od Banjaluke prema Kupresu i od Banjaluke prema Prijedoru.

- Sa izgradnjom termoelektrana, početkom rekonstrukcije Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra Banjaluka i auto-putevima, Republika Srpska predstavlja jedno od najvećih investicionih područja – istakao je Dodik.

Ministar Čubrilović rekao je da će izgradnja auto-puta Banjaluka-Doboj, sa ovom drugom dionicom od Banjaluke do Prnjavora, za koju je ozvaničen početak radova, doprineti sveukupnom razvoju Republike Srpske. On je naglasio da realizacija izgradnje auto-puteva u Srpskoj ide planiranom dinamikom, a da je rok za završetak radova na deonici Banjaluka-Prnjavor 36 mjeseci.

Izgradnja druge dionice autoputa Banjaluka-Doboj, od Banjaluke do Prnjavora počela je krčenjem i trasiranjem deonice, te izgradnjom prvih slojeva nasipa, početkom septembra ove godine. Riječ je o saobraćajnici dužine 35,3 kilometra, na kojoj će biti izgrađeno 65 objekata i to 30 mostova, 20 nadvožnjaka, po šest vijadukta i podvožnjaka, kao i tri prolaza. Јedan od većih objekata na ovoj deonici je most „Vrbas“, koji će se nalaziti na trećem kilometru auto-puta Banjaluka-Doboj. Osim toga, na ovoj dionici planirana je i izgadnja vijadukta „Mahovljani“, koji će se nalaziti na samom početku trase auto-puta, ukupne dužine 1.264,50 metara. Od značajnijih objekata tu je i vijadukt „Puraći jedan“, koji omogućava prelaz auto-puta Banjaluka-Doboj, deonica Banjaluka-Prnjavor, preko naseljenog područja, postojećeg magistralnog puta i regulisanog korita reke Lišnje.

Izvođač radova je konzorcijum, koji čine firme „Integral inženjering“ iz Laktaša i „Granit“ iz Skoplja, koji već grade prvu deonicu auto-puta Banjaluka-Doboj, od Doboja do Prnjavora. Nadzor nad radovima povjeren je konzorcijumu koji čine „KuK Consulting South Eastern Europe GmbiH“ i H.P. „Gauf ING“.

Rok za završetak radova je 36 meseci od početka izgradnje, odnosno do septembra 2017. godine. Ugovorena vrednost radova je 158 miliona evra, a biće finansirani kreditom „Evropske investicione banke“. Ukupna vrijednost projekta izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj je oko 380 miliona evra.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...