Rusija gradi osam nuklearnih reaktora u Južnoj Africi

23.09.2014. | Novosti

Rusija će izgraditi osam nuklearnih reaktora u Južnoafričkoj Republici do 2023. godine, prema ugovoru koji je danas potpisan između ruske kompanije „Rosatom“ i zvaničnika Južnoafričke Republike u Beču.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako navodi ruska agencija „Itar-tas“, reč je o prvim nuklearnim reaktorima u Africi koji će koristiti rusku tehnologiju, a planirano je da ruski VVER reaktori budu ukupnog kapaciteta od 9.600 megavata, što će biti pridodato nacionalnoj mreži kako bi se smanjila zavisnost od uglja, koji južnoafrička kompanija „Eskom holdings“ koristi za dobijanje oko 80 odsto električne energije u toj zemlji.

- Ovaj projekat otvara vrata za ulazak ruske tehnologije, finansija, infrastrukture u Južnoafričku Republiku, i pruža solidnu platformu za buduće proširenje saradnje – izjavila je južnoafrička ministarka energetike Tina Peterson, i dodala da će to omogućiti njenoj zemlji da sprovede plan o proširenju nuklearnog kapaciteta od 2030. godine.

Sa druge strane, ruska kompanija „Rosatom“ poručuje da će ovaj projekat stvoriti više hiljada novih radnih mesta, dok je izvršni direktor „Rosatoma“, Sergej Kirijenko, vrednost projekta procenio na između 40 i 50 milijardi dolara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...