Na Ibru izgradnja pet malih hidroelektrana

11.09.2014. | Tanjug

Predstavnici kompanije „Sistema Rinova Uno“ i opštine Tutin potpisali su Sporazum o saradnji za izgradnju pet malih hidroelektrana na reci Ibar ukupne snage od 7,5 megavati, saopšteno je iz ove kompanije. Sporazumom je dogovoreno i da će Tutin dobijati četiri odsto od proizvedene električne energije u toku eksploatacije hidroelektrana, navedeno je u saopštenju.

Predsedenik opštine Tutin Šemsudin Kučević je izjavio da je ovo jedan od većih projekata koji su pokrenuli u opštini i da će u naredne tri godine obezbediti posao za lokalne građevinske firme i pokrenuti razvoj drugih investicija u Tutinu.

Direktor „Sistema Rinova Uno“, Umberto Feraro, izjavio je da ta kompanija predstavlja konzorcijum italijanskih firmi, koji već tri godine posluje u Srbiji, i naglasio da se zalažu za očuvanje životne sredine.

- U početku je bila predviđena izgradnja jedne velike hidroelektrane na Ibaru, ali smo se zbog očuvanja životne sredine, opredelili za izgradnju pet malih hidroelektrana – izjavio je Ferero.

On je rekao da opština Tutin ima veliki energetski potencijal i da se njihova grupacija zalaže za razvoj održivih investicija u lokalne zajednice.

Ova kompanija u Srbiji planira da izgradi 18 malih hidroelektrana, kako na Ibaru, tako i na Južnoj i Zapadnoj Moravi, navedeno je u saopštenju. Ukupna vrednost investicije Sistema Rinova Uno u razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji procenjuje se na više od 300 miliona evra. Ta kompanija je najavila i da će da donira opštini Tutin 300.000 evra za završetak izgradnje sportskog centra prema projektu opštine.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...