INFONET-468X60-BANNER

Na Ibru izgradnja pet malih hidroelektrana

11.09.2014. | Tanjug

Predstavnici kompanije „Sistema Rinova Uno“ i opštine Tutin potpisali su Sporazum o saradnji za izgradnju pet malih hidroelektrana na reci Ibar ukupne snage od 7,5 megavati, saopšteno je iz ove kompanije. Sporazumom je dogovoreno i da će Tutin dobijati četiri odsto od proizvedene električne energije u toku eksploatacije hidroelektrana, navedeno je u saopštenju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Predsedenik opštine Tutin Šemsudin Kučević je izjavio da je ovo jedan od većih projekata koji su pokrenuli u opštini i da će u naredne tri godine obezbediti posao za lokalne građevinske firme i pokrenuti razvoj drugih investicija u Tutinu.

Direktor „Sistema Rinova Uno“, Umberto Feraro, izjavio je da ta kompanija predstavlja konzorcijum italijanskih firmi, koji već tri godine posluje u Srbiji, i naglasio da se zalažu za očuvanje životne sredine.

- U početku je bila predviđena izgradnja jedne velike hidroelektrane na Ibaru, ali smo se zbog očuvanja životne sredine, opredelili za izgradnju pet malih hidroelektrana – izjavio je Ferero.

On je rekao da opština Tutin ima veliki energetski potencijal i da se njihova grupacija zalaže za razvoj održivih investicija u lokalne zajednice.

Ova kompanija u Srbiji planira da izgradi 18 malih hidroelektrana, kako na Ibaru, tako i na Južnoj i Zapadnoj Moravi, navedeno je u saopštenju. Ukupna vrednost investicije Sistema Rinova Uno u razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji procenjuje se na više od 300 miliona evra. Ta kompanija je najavila i da će da donira opštini Tutin 300.000 evra za završetak izgradnje sportskog centra prema projektu opštine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;