Na Ibru izgradnja pet malih hidroelektrana

11.09.2014. | Tanjug

Predstavnici kompanije „Sistema Rinova Uno“ i opštine Tutin potpisali su Sporazum o saradnji za izgradnju pet malih hidroelektrana na reci Ibar ukupne snage od 7,5 megavati, saopšteno je iz ove kompanije. Sporazumom je dogovoreno i da će Tutin dobijati četiri odsto od proizvedene električne energije u toku eksploatacije hidroelektrana, navedeno je u saopštenju.

Predsedenik opštine Tutin Šemsudin Kučević je izjavio da je ovo jedan od većih projekata koji su pokrenuli u opštini i da će u naredne tri godine obezbediti posao za lokalne građevinske firme i pokrenuti razvoj drugih investicija u Tutinu.

Direktor „Sistema Rinova Uno“, Umberto Feraro, izjavio je da ta kompanija predstavlja konzorcijum italijanskih firmi, koji već tri godine posluje u Srbiji, i naglasio da se zalažu za očuvanje životne sredine.

- U početku je bila predviđena izgradnja jedne velike hidroelektrane na Ibaru, ali smo se zbog očuvanja životne sredine, opredelili za izgradnju pet malih hidroelektrana – izjavio je Ferero.

On je rekao da opština Tutin ima veliki energetski potencijal i da se njihova grupacija zalaže za razvoj održivih investicija u lokalne zajednice.

Ova kompanija u Srbiji planira da izgradi 18 malih hidroelektrana, kako na Ibaru, tako i na Južnoj i Zapadnoj Moravi, navedeno je u saopštenju. Ukupna vrednost investicije Sistema Rinova Uno u razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji procenjuje se na više od 300 miliona evra. Ta kompanija je najavila i da će da donira opštini Tutin 300.000 evra za završetak izgradnje sportskog centra prema projektu opštine.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...