INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tender u najkraćem mogućem roku

02.09.2014. | Danas

Radna grupa za privatizaciju „Železare Smederevo“ razgovarala je sa predstavnicima američke firme „Esmark Steel Group“ i ruske „Krasny Oktyabr“ i mogu da potvrdim da su obe kompanije zainteresovane za kupovinu smederevske železare.

- Privatizacija „Železare Smederevo“ biće sprovedena u skladu sa odredbama novog Zakona o privatizaciji, a do raspisivanja tendera će doći u najkraćem mogućem roku – kaže za „Danas“ Bojan Bojković, izvršni direktor za finansije „Železare Smederevo“.

Činjenica je da do sada i nije bio pogodan trenutak za prodaju čeličane, jer je svetska ekonomska kriza posebno neugodno ugrozila poslovanje u toj grani. Međutim, stanje na tržištu je sada znatno bolje nego u prethodnom periodu, godišnji rast je dostigao tri odsto, čime se uvećala i potražnja proizvoda smederevske železare.

Željko Veselinović, predsednik „Udruženih sindikata Srbije Sloga“, ističe za „Danas“ da je informacija o tome da su se „Esmark Steel Group“ i ruske „Krasny Oktyabr“ interesovali za poslovanje „Železare Smederevo“ tačna, ali da je još uvek rano govoriti sa sigurnošću da će do akvizicije zaista i doći.

- Obe firme su prilično veliki igrači na tržištu. Ne spadaju u red najvećih, ali je ipak reč o respektabilnim kompanijama. Međutim, smatram da je u ovom trenutku suviše rano govoriti o tome da one razmišljaju o kupovini „Železare“. Nesporno je da su one izrazile interesovanje za stanje i poslovanje kompanije, ali je to još daleko od eventualnog učešća na tenderu. S obzirom da nadležni ne govore o tome sa suviše optimizma i da se spekuliše da tender neće biti raspisan pre kraja godine, bojim se da je nabrajanje brojnih interesenata za „Železaru“ pokušaj političke promocije aktuelnih vlasti. Ono što je pouzdano, kada je reč o prodaji smederevske železare ili bilo koje čeličane je to da kompanija koja je zainteresovana za kupovinu prethodno mesecima posmatra i prati njen rad. To podrazumeva slanje stručnih timova koji bi stalno boravili u Smederevu, kako bi na kraju podneli izveštaj svojoj kompaniji da li je ekonomski isplativo kupiti Železaru ili ne. U ovom trenutku toga nema i zato tvrdim da je prodaja smederevske železare proces koji je trenutno u povoju i bez garancija da će do toga na kraju i doći. U svakom slučaju, ako bi Vlada Srbije uspela da bilo kom inostranom partneru proda celu Železaru, to bi u ovim uslovima predstavljalo posao veka – naglašava Veselinović.

Konkurencija

Inače, „Krasny Oktyabr“ je ćerka-firma „Uralvagonzavod“ koja je u stoprocentnom vlasništvu ruske države. „Krasny Oktyabr“ je jedan od najvećih proizvođača čelika u Rusiji. „Esmark Steel Group“ je ćerka-firma američke privatne korporacije „Esmark“ i spada u red vodećih prerađivača i distributera ravno valjanog čelika, a treći je po veličini proizvođač čeličnih ploča u Sjedinjenim Američkim Državama. Da li će ta kompanija učestvovati na tenderu za kupovinu „Železare Smederevo“ najviše će zavisiti od procene Džona Gudiša, nekada prvog čoveka „U.S. Steel“, koji se penzionisao, a sada radi kao konsultant u „Esmarku“. S obzirom da je „U.S. Steel“ bio vlasnik smederevske železare podrazumeva se da je Gudiš veoma dobro upoznat sa njenim stanjem i mogućnostima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;