Kosmos kao inspiracija za najveći muzej astronomije na svetu

22.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Završena je izgradnja kompleksa muzeja astronomije u Šangaju koji je pre par dana otvoren za javnost. Forma neobičnog dizajna inspirisana je kosmosom i problemom tri tela. Svakako tematika je direktno povezana sa samom svrhom objekta koji je ujedno i najveći te vrste na svetu. Doprinos zadivljućem muzeju dale su i zaktivljene linije koje kao da stvaraju veliki sunčani sat asocirajući na protok vremena. Glavnu zgradu definišu tri osnovna dela: Okulus, Sfera i Obrnuta kupola.

Muzej astronomije u Šangaju

Muzej astronomije u Šangaju (Foto: Arch-Exist/Ennead Architects)

Projekat je uradio Ennead Architects koji je još 2014. godine pobedio na konkursu sa svojim rešenjem. Iz firme je rečeno da je objekat osmišljen bez ravnih linija i pravih uglova, odražavajući geometriju i dinamičnu energiju kretanja u svemiru. Arhitekta Thomas J. Wong inspiraciju je crpeo iz problema tri tela, posmatrajući složena kretanja stvorena gravitacionim privlačenjem više tela unutar solarnih sistema. Ovo je rezultitralo u vijugavim formama koje krase fasadu ovog muzeja.

Muzej astronomije u Šangaju

Muzej astronomije u Šangaju (Foto: Arch-Exist/Ennead Architects)

Prostire se na površini od 40.000m² u okviru koje su obuhvaćene privremene i stalne postavke, kao i nekoliko manjih okolnih zgrada. U okviru njega se nalazi i solarni teleskop, opservatorija, obrazovni i istraživački centar, pozorište i planetarijum, kao i vidikovci.

Muzej astronomije u Šangaju

Muzej astronomije u Šangaju (Foto: Arch-Exist/Ennead Architects)

Okulus se nalazi iznad glavnog ulaza i prati krug sunčeve svetlosti na zemlji preko ulaznog platoa i reflektujućeg bazena. Tokom dugodnevnice nastaje puni krug koji se u podne poravna sa kružnom platformom na ulaznom platou. Unutar samog muzeja nalazi se Sfera. Uz minimlano vidljive nosače deluje kao da lebdi, dok se u njenoj unutrašnjosti nalazi planetarijum. Obrnuta kupola je velika obrnuta staklena konstrukcija koja se naslanja na vrh središnjeg atrijuma zgrade i do nje se može doći spiralnom platformom koja se rotira 720 stepeni. Odavde se pruža pogled ka nebu.

Muzej astronomije u Šangaju - Sfera

Muzej astronomije u Šangaju - Sfera (Foto: Arch-Exist/Ennead Architects)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...