INFONET-468X60-BANNER

Kosmos kao inspiracija za najveći muzej astronomije na svetu

22.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Završena je izgradnja kompleksa muzeja astronomije u Šangaju koji je pre par dana otvoren za javnost. Forma neobičnog dizajna inspirisana je kosmosom i problemom tri tela. Svakako tematika je direktno povezana sa samom svrhom objekta koji je ujedno i najveći te vrste na svetu. Doprinos zadivljućem muzeju dale su i zaktivljene linije koje kao da stvaraju veliki sunčani sat asocirajući na protok vremena. Glavnu zgradu definišu tri osnovna dela: Okulus, Sfera i Obrnuta kupola.

Muzej astronomije u Šangaju

Muzej astronomije u Šangaju (Foto: Arch-Exist/Ennead Architects)

Projekat je uradio Ennead Architects koji je još 2014. godine pobedio na konkursu sa svojim rešenjem. Iz firme je rečeno da je objekat osmišljen bez ravnih linija i pravih uglova, odražavajući geometriju i dinamičnu energiju kretanja u svemiru. Arhitekta Thomas J. Wong inspiraciju je crpeo iz problema tri tela, posmatrajući složena kretanja stvorena gravitacionim privlačenjem više tela unutar solarnih sistema. Ovo je rezultitralo u vijugavim formama koje krase fasadu ovog muzeja.

Muzej astronomije u Šangaju

Muzej astronomije u Šangaju (Foto: Arch-Exist/Ennead Architects)

Prostire se na površini od 40.000m² u okviru koje su obuhvaćene privremene i stalne postavke, kao i nekoliko manjih okolnih zgrada. U okviru njega se nalazi i solarni teleskop, opservatorija, obrazovni i istraživački centar, pozorište i planetarijum, kao i vidikovci.

Muzej astronomije u Šangaju

Muzej astronomije u Šangaju (Foto: Arch-Exist/Ennead Architects)

Okulus se nalazi iznad glavnog ulaza i prati krug sunčeve svetlosti na zemlji preko ulaznog platoa i reflektujućeg bazena. Tokom dugodnevnice nastaje puni krug koji se u podne poravna sa kružnom platformom na ulaznom platou. Unutar samog muzeja nalazi se Sfera. Uz minimlano vidljive nosače deluje kao da lebdi, dok se u njenoj unutrašnjosti nalazi planetarijum. Obrnuta kupola je velika obrnuta staklena konstrukcija koja se naslanja na vrh središnjeg atrijuma zgrade i do nje se može doći spiralnom platformom koja se rotira 720 stepeni. Odavde se pruža pogled ka nebu.

Muzej astronomije u Šangaju - Sfera

Muzej astronomije u Šangaju - Sfera (Foto: Arch-Exist/Ennead Architects)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;