INFONET-468X60-BANNER

Voz koji prolazi kroz stambene zgrade

30.03.2017. | WAN

Kada su arhitekte i inženjeri morali da osmisle rutu pruge sa jednim kolosekom koja će se nalaziti na velikoj visini  i prolaziti kroz kineski grad došli su do veoma kreativnog rešenja.

U Čungkingu, gradu koji se nalazi u Kini, osmišljeno je neobično rešenje za kretanje šinskih vozila. Kreiran je put odnosno pruga koja se nalazi na visokom nivou i prolazi kroz ovaj skučeni i prenatrpani planinski grad. Ali to nije sve, pruga prolazi direktno kroz zgrade.

Slika 1. Grad Čungking (foto: news.xmnn.cn, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

Stanica „Liziba Station“, koja je otvorena 2004. godine, nalazi se u prostoru između šestog i osmog sprata stambene zgrade koja ima ukupno 19 sprtaova.

Instalirana je oprema za smanjenje buke koju proizvode vozovi pa oni ne remete u velikoj meri stanovnike zgrade jer proizvode buku od svega 60 decibela što je ekvivalentno buki koju proizvodi i standardna sudo-mašina. Takođe, stanovnici kažu da je stanica zapravo povećala vrednost njihovih nekretnina zbog blizine i pristupa stanici.

Slika 2. Grad Čungking (foto: news.xmnn.cn, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„Naš grad je vrlo teško izgrađen zbog terena na kome se nalazi i zato je nalaženje rešenja tj. prostora za transportne puteve i pruge bio veliki izazov", rekao je portparol za gradski prevoz a prenosi The Mirror.

Slika 3. Grad Čungking (foto: news.xmnn.cn, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„Ponekad jednostavno nema mesta na zemlji ili u okviru oblasti, tako da se mora razmišljati o tome da se ide ispod ili iznad, odnosno u ovom slučaju pravo kroz samo mesto.“

Slika 4. Grad Čungking (foto: Eric Beckers, preuzeto sa www.worldarchitecturenews.com)

„U gradu sa brzim tempom bilo je jasno da ljudi žele da se brzo prevezu sa jednog mesta na drugo. Proširenje pruge na ovaj način je bilo u neku ruku i kockanje, ali se ipak isplatilo."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;