Biblioteka sa zakrivljenim zidovima i kosim prozorima

01.09.2016. | Dezeen

Kanadska firma ZAS je završila zgradu javne biblioteke obloženu staklom i aluminijumom koja se nalazi u predgrađu Toronta i koja ima skulpturalni oblik inspirisan lokalnim rolerkosterom.

„The Vaughan Civic Centre Resource Library“ se nalazi u Vaughanu, odnosno u predgrađu koji je severno od Toronta.

Smeštena u kampusu, zgrada se sa svojih 3.306 kvadratnih metara nalazi uz pešačku zonu koja vodi do gradske kuće. „Kapriciozan dizajn" biblioteke inspirisan je obližnjim tematskim parkom i ima za cilj da stoji u suprotnosti sa svojim neposrednim okruženjem.

„Razigrana forma i linija krova inspirisani su zakrivljenim elementima rolerkoster staze u obližnjem „Wonderland“ parku", rekli su iz firme ZAS, čije je sedište u Torontu a koja ima i kancelarije u Vankuveru, Abu Dabiju i Dubaiju.

Glavni ulaz biblioteke obeležen je najvišom tačkom na kosom krovu. Dvospratna zgrada je pokrivena aluminijumskim panelima i reflektujućim staklom, koji formiraju naizmenične i kose obrasce na spoljašnjem delu.

„Preklapanje staklenih obrazaca ukazuje na različite oblasti ili učenje u biblioteci, ali takođe i na njenu raznoliku demografiju“, rekao je arhitekta. „Ovi obrasci takođe pomažu da se stvori zanimljiva igra svetla i senki u biblioteci."

Umesto potpunog zastakljivanja, tim je ugradio manje prozore u cilju ublažavanja solarne koristi i odsjaja, kao i svođenje zgrade shodno pešačkim razmerama. Zastakljeni zidovi prema ulici omogućavaju prolaznicima da vide aktivnosti unutar biblioteke.

Izgled zgrade se menja tokom dana zbog skulpturalnog oblika i fasade, rekao je arhitekta.

„Čini se da se zgrada menja od transparentne do pune, dok se geometrijski oblik stalno prebacivuje i menja sa dnevnim svetlom", opisali su u firmi ZAS. „Eterična forma je permanentna i više sablasna, nešto slično stalnoj promeni Aurore Borealis."

Objekat uključuje pokretne nagomilane knjige, zastaknjene sale za sastanke, područja za decu i tinejdžere, veliku dvoranu za učenje i kafić – a sve to je obavijeno centralnim spoljašnjim dvorištem. Dvorište sadrži simbolično crveni javor, koji se još naziva i Drvo znanja.

Deo za sedenje, društvena zona i pojedinačne prostori za učenje nalaze se duž perimetra, „maksimizirajući pogled i svetlo dok stvaraju direktnu vezu sa komšilukom", objasnili su iz firme ZAS.

„Fleksibilni prostori stvaraju snažnije i prijatnije zajednice, ohrabrujući socijalne interakcije i učenje u grupama", rekli su iz firme.

Program i dizajn zgrade su rezultat opsežnog projekta koji je istraživao ulogu biblioteka u digitalnom dobu. Kao rezultat toga, biblioteka nudi pogodnosti koje se protežu daleko izvan njihovih kolekcija knjiga, uključujući i 3D štampače i studio za snimanje.

„Pristupačnost za sve, pa se posetioci ohrabruju da ožive ideje u okviru bibliotekarskih stvaralačkih prostorija", rekao je arhitekta. 3d modelovanje i kompjutersko konstruisanje, mediji , studio za snimanje zvuka, video studio i zeleni ekran stvorili su praktične mogućnosti da se uči, otkrivaju zanimljivosti i „peče“ zanat."

Na drugom spratu nalazi se terasa sa opuštenom garniturom za sedenje koja gleda na dvorište ispod.

„U celoj zgradi, dinamičan multifunkcionalni prostori oličavaju transformaciju biblioteke iz mesta samoće i razmišljanja u mesto socijalnih veza i kreativnih otkrića", rekli su iz firme.

Ostale biblioteke u Americi uključuju, prerađenu brutalističku zgradu u Kanzasu koja sadrži ventilisanu fasadu od terakote i objekat u blizini Vankuvera sa ugaonim betonskim zidovima i zakrivljenim prozorima.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...