INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pametne pločice koje proizvode električnu energiju

13.05.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Britanska tehnološka firma Pavegen je radila na „sakupljanju“ energije koja se stvara hodanjem po podnim pločicama i tako pretvara kinetička energija koraka u električnu energiju još od 2009.. Danas je firma lansirala novu verziju pločica koje su još efikasnije i u stanju su da „uhvate“ potrebne podatke kada se hoda po njima.

Pavegenove pločice su napravljene na takav način da one mogu da podnesu u određenoj meri kretanje po njima koje se potom može koristiti za proizvodnju električne energije. One su prvenstveno usmerene da se koriste na javnim mestima gde se stalno prolazi, ali su takođe korišćene i na događajima kao što su maraton u Parizu i da daju osvetljenje fudbalskim terenima u Brazilu i Nigeriji.

U firmi kažu da su sada prebacili fokus na prikupljanje podataka ali i na proizvodnju električne energije. Novi trouglasti dizajn je osmišljen kako bi se povećala energija i prikupljanje podataka ali su rekli i da se sa novim pločicama proizvede preko 200 puta više energije nego što je to bilo u prvoj verziji 2009. godine. Iz Pavegena su u izjavi za Gizmag rekli da sada svaka pločica može da da 5 W tokom trajanja koraka.

Pločice su dizajnirane da budu izdržljive i jednostavne za postavljanje, a prilagođene su i za unutrašnju i spoljnu upotrebu. Proizvedena energija se može, naravno, koristiti na različite načine, ali firma navodi rasvetu i reklamne table kao dva najčešća primera pogodna kada je gradska infrastruktura u pitanju. Kažu da se pločice mogu koristiti za napajanje osvetljenja koje je van mreže, da se osvetljava put osobama koje tuda hodaju.

Pošto su u mogućnosti da prikupljaju podatke, nove pločice su postavljene kako bi se bolje integrisale sa pametnom gradskom infrastrukturom. One će omogućiti da se shvati na koji način hodanje varira u odnosu na lokaciju, kao i za praćenje smera hodanja i postavljanje mogućih obrazaca hodanja tokom vremena.

Pavegen se udružio sa firmom Tribal Planet da bi kreirali aplikaciju za mobilne uređaje. Nakon preuzimanja aplikacije pojedinci će biti u mogućnosti da prikupe „digitalne poene“ svaki put kada stanu na pločicu. Tada će biti moguće njima trgovati za nagrade ili donacije.

U Pavegenu kažu da sada ne mogu da otkriju troškove novih pločica, dok sa druge strane otkrivaju da su daleko jeftinije za proizvodnju od prethodne verzije što je rezultat „ogoljenijeg“ dizajna. Dve postavke novih pločica su već potvrđene, u tržnom centru „Westfield“ u Londonu u Velikoj Britaniji i na „Dupont Circle“ u Vašingtonu u SAD.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;