INFONET-468X60-BANNER

Uzdizanje Londona

11.03.2016. | Nick Myall | WAN

U nedavnom izveštaju otkriveno je da je u planu izgradnja 119 novih visokih zgrada u Londonu od perioda prošle godine. Ovo dovodi do ukupnog broja od 436 visokih zgrada koje su u planu. Istraživanje, koje se ažurira svake godine, objavljeno od strane New London Architecture (NLA) i GLHearn (deo Capita Real Estate) obuhvata zgrade od 20 i više spratova.

Istraživanje pokazuje da je od prošle godine, broj visokih zgrada koje su u izgradnji porastao za 70 do 89.

U planu je da se odobri izgradnja za ukupno 233 visoke zgrade u Londonu ali tek treba da se počne sa radovima na terenu kao i dodatnih 114 kula koje su u fazi planiranja ili pripremnoj fazi.

94 visokih zgrada je ušlo u fazu planiranja od prošle godine u ovo vreme, u odnosu na 72 u prethodnoj godini. Od toga 43 su odobrene u istoj godini, iako 32 pripadaju projektu „Greenwich Peninsula“, koji je razvijena kroz sistem planiranja tokom niza godina. Tri su odbijene a ostale čekaju odobrenje za planiranje.

Značajan broj planiranih visokih zgrada deo je širih master planova, koji organizuju više kula u klastere.

Tokom poslednje dve godine, NLA u saradnji sa GL Hearn pregledali su planove i aktivnosti za izgradnju visokih zgrada od preko 20 spratova. Ove godine Egi je obezbedio pristup svojoj širokoj bazi omogućavajući dodatnim projektima da budu identifikovani, što uključuje predloge za visoke zgrade čiji početak istraživanja datira još iz 2014. godine.

Broj izgrađenih visokih zgrada u prestonici je i dalje veoma mali, sa samo 19 visokih zgrada završenih tokom prošle godine u odnosu na šest u izveštaju iz 2015. godine što ukazuje na to da dok postoji veliki broj projekata visokih zgrada koje su u planu, relativno mali udeo će se trenutno isporučivati.

Već treću godinu za redom, Tower Hamlets spada u Londonsku opštinu gde su visoke zgrade uzele udela – predloženo je 93 (bilo u fazi planiranja ili pripremnoj fazi). Greenwich je zauzeo drugo mesto sa 67 projekata što je značajno povećanje u odnosu na osam navedenih u prošlogodišnjem izveštaju. Sve veći broj visokih zgrada dolazi iz perifernih delova Londona, 23 predložena projekta u Barnetu i 18 u Croydonu.

Kultni City Cluster će videti veliki broj novih visokih zgrada oko Leadenhalla. Prosečna visina novih visokih zgrada u Londonu će biti oko 30 spratova, sa tim što 60% visokih zgrada dostiže visinu između 20 i 29 spratova. Samo će osam visokih zgrada prelaziti 60 i više spratova. „City Pride“ u Tower Hamletsu će postati najviša stambena zgrada u prestonici i imaće 75 spratova. Trend izgradnje visokih stambenih zgrada se nastavlja i ne smanjuje, sa 73%  preloženih visokih zgrada namenjenih prvenstveno za stanovanje.

Saradnja između NLA, GL Hearn i Egi obeležila je ali i daje širi pogled ka razvoju visokih zgrada u Londonu, gde se vodila žestoka debata unutar industrije i šire javnosti.

Predsednik firme New London Architecture, Peter Murray podstiče veću interakciju između javnosti i sistema planiranja, i kaže: „Verujemo da su dobro osmišljene visoke zgrade na pravom mestu  i u dobro koordiniranim klasterima prihvatljive. Sve je važnije da planiranje i razvoj zajednice poboljšaju način komunikacije sa širom javnošću. Nastavljamo sa pritiscima gradonačelnika da se pripremi trodimenzionalni kompjuterski prikaz Londona kako bi se bolje procenio uticaj ovih objekata. Značajan je broj od 436 visokih zgrada koje su u planu. Međutim, davanjem na publicitetu i „smekšavanjem“ stambenog tržišta ostaje da se vidi koliko brzo će se graditi.“

Ser Edward Lister, zamenik gradonačelnika za planiranje je rekao: „U Londonu raste broj stanovnika koji ne pokazuje znakove usporavanja i važno je da pogledamo niz opcija za postizanje kako stambenog tako i radnog prostora. Visoke zgrade mogu da igraju ulogu ispunjavanja nekih od tih zahteva i gradonačelnik je odredio strateški pristup obezbeđivanju arhitektonskih projekata svetske klase da prestonici da izgled i horizont kakav zaslužuje i da osigura najviše moguće standarde.“
 
„Visoke zgrade su postavljene u okviru odgovarajućih oblasti Londona, u planiranim klasterima koji dobro rade zajedno i daju pozitivan doprinos u pružanju preko potrebnih kuća, pristupačnih stanova i poslova.“

Firma NLA je takođe sarađivala sa ekspertima za vizuelizaciju iz Visualhouse da bi kreirali posebno naručenu sliku izgleda budućeg Londona.

Ova vest dolazi pred događaj „Europe's biggest developer event MIPIM“ koji se održava od 15.-18. marta u Kanu u Francuskoj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;