INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevina godine – stambeni kompleks heksagonalnog oblika

09.11.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Vertikalno selo u Singapuru je na ovogodišnjem Festivalu svetske arhitekture (World Architecture Festival) proglašeno za Građevinu godine za 2015. „Interlace“, kako je ova građevina nazvana, je stambeni kompleks dizajniran od strane arhitektonske firme OMA/Buro Ole Scheeren. Sastoji se od 31 zgrade, svaka sa po 6 spratova, a koje su postavljene u heksagonalnom obliku.

„’Interlace’ ostavlja gorući trag kao primer hrabrog i savremenog arhitektonskog načina razmišljanja,“ kaže direktor Festivala, Pol Finč. „Ovaj projekat predstavlja alternativan način razmišljanja kada je u pitanju izgradnja stambenih objekata, koji bi u suprotnom postali generički klasteri tornjeva.“

Opisujući ga kao „jednog od najambicioznijih stambenih kompleksa u novijoj istoriji Singaupra“ kao i to da „predstavlja radikalno novi pristup modernom načinu života u tropskoj sredini,“ „Interlace“ teži stvaranju mešovitog unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, privatnog i onog koji se deli.

Svaki blok zgrada je 70 metara visok i postavljen tako da okružuje 8 velikih dvorišta. Zgrade su u okviru svakog bloka naslagane tako da se stvore različita okruženja na različitim nivoima blokova.

„Interlace“ stambeni kompleks je osmi po redu dobitnik nagrade za Građevinu godine Festivala svetske arhitekture, od njegovog osnivanja 2008. godine. Ovaj, kako mnogi tvrde, najveći međunarodni arhitektonski događaj, će nakon što se 4 godine održavao u Singapuru, od sledeće biti preseljen u Berlin.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;