Društveni centar u Hong Kongu izgrađen od bambusa i transportnih kontejnera

22.05.2015. | Arch Daily

Arhitektonsko-urbanistički zavod grada Hong Konga je nedavno pretvorio neiskorišćeni parking u divan obrazovni centar. Društveni centar stavlja u praksu svoju strategiju upravljanja otpadom sa otvorenom, modularnom zgradom izgrađenom od transpornih kontejnera i recikliranih materijala.

U savremenom kineskom stilu, arhitekte mešaju industrijski izgled sa fasadama od prirodnog bambusa, koji zajedno izgledaju neverovatno i ispunjavaju svaki prostor sa prirodnim svetlom i ventilacijom.

Društveni centar je izgrađen kao privremeno mesto za smeštanje izložbi i radionica koji promovišu značaj reciklaže. Sastoji se od klastera zatvorenih, otvorenih i polu-otvorenih prostora izgrađenih na modularan, fleksibilan i prefabrikovan način.

Njegov orijentalni stil, dvorišta sa zelenim baštama, otvoreni paviljoni i natkrivene verande okupljaju ljude i stvaraju živahnu oazu u srcu industrijske zone Hong Konga.

Predivna eko-estetika je postignuta mešavinom transportnih kontejnera ofarbanih u crno, recikliranih pločica i blokova za popločavanje, recikliranog kartonskog nameštaja i fasadom od brzo rastućeg bambusa.

Ovo ne samo da stvara savremeni izgled sa vernakularnim elementom, već i donosi obilje sunca i svežeg vazduha prostorima uz izbegavanje potreba za klimatizacijom. Tokom hladnog vremena, privatnije prostorije poput kancelarija i višenamenskih soba će ostati tople zahvaljujući nisko-emisivnom staklu koje sprečava gubitak toplote.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...