INFONET-468X60-BANNER

Njujork: Prvo iskustvo sa izgradnjom garsonjera

11.05.2015. | Novosti

Gradske vlasti Njujorka, gde je od 1987. zabranjena izgradnja stanova površine ispod 37 kvadratnih metara, rešile su da izađu u susret rastućem broju samaca i odobre izgradnju zgrade sa garsonjerama od 24 do 33 kvadratna metra.

Šampion po broju zgrada formata XXL, Njujork želi sada da se isproba i u gradnji mini stanova, prenosi list „Figaro“. U ovom američkom gradu sve je više samaca, tako da su gradske vlasti odlučile da dozvole izgradnju na Menhetnu nove pilot zgrade od devet spratova sa 55 garsonjera.

Površina stanova u ovoj devetospratnici kreću se od 24 do 33 metara kvadratna metara. Stanovi imaju mini kuhinje, zajedničku prostroriju, kupatilo sa tušem, velike prozore, a plafon je visine 2,89 metara kako bi prostor izgledao veći. Prema zvaničnim podacima, 31 odsto žitelja Njujorka živi samo, kako mladih tako i starijih.

- Većinu stanovnika Njujorka više ne sačinjava tipična četvoročlana porodica sa dvoje dece. Ljudi sada kasnije stupaju u brak, razvode se, duže žive. Agenti za nekretnine i dalje nude veće stanove sa jednom, dve ili tri spavaće sobe, što nije u skladu sa novim potrebama – objašnjava Tobias Orivol, odgovaran na projektu „Moj mikro Njujork“ (My Micro NY).

U nekadašnjem brodogradilištu u Bruklinu, na desetine radnika angažovano je na izgradnji mini studija, koji će potom biti odvezeni kamionima na opštinski plac u 27. ulici na Menhrtnu gde treba da nikne nova zgrada za samce. Sklapanje zgrade trajaće dve nedelje i počeće u julu. Potom će biti postasvljen krov, fasade od cigle, okončani finalni radovi kao i uređenje okoline. Na svakom spratu zgrade stanarima će biti na raspolaganju zajednički velika kuhanja, sala sa TV, vešernica, fitnes sala.

- Samo 18 odsto zajednica osoba u pogledu deleljenja stambenog prostora u Nujorku su porodice sa decom mlađom od 25 godina, dok četrvrtinu čine mladi koji žive zajedno iz različitih razloga, često ilegalno, jer zakon grada Njuorka zabranjuje da više od tri osobe koje nisu u rodbinskim vezama deli isti stan – objašnjava direktora nevlaine organazicaje koja se bavi problemom stanovanja, CPS, Sara Votson.

Ukoliko ovaj pilot projekat bude uspešan, Njujorčani se nadaju da će zabrana gradnje garsonjera u njihovom gradu postati prošlost.

U Parizu prosečna površina stambenog prostora po stanovniku 2013. iznosila je 31 kvadratni metar, saopštio je zavoda za statistiku „Insee“. Prema podacima statističkog zavoda „Eurostat“ iz 2011, prosečna površina stambenog prostora u Madridu bila je 33 kvadratnih metara, u Rimu 40, Stokholmu 37, a u Sofiji 20 kvadratnih metara.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;