Potpuno automatizovana garaža pomaže u smanjenju emisija štetnih gasova u Turskoj

08.05.2015. | Inhabitat

Ova neverovatna potpuno automatizovana garaža izgrađena u najprometnijem okrugu Izmira, grada u Turskoj, je zapravo zelena zgrada koja pomaže u smanjenju emisija štetnih gasova uz omogućavanje parkiranja automobila na svaka tri minuta.

Ekološka struktura, projektovana od strane arhitektonskog biroa BRN Architects izgleda kao poslovna zgrada, a može se pohvaliti sa vrhunskih tehnološkim sistemom za automatizaciju koji se prostire na 11 spratova, ispunjavajući gradske potrebe za parkingom uz smanjenje emisija štetnih gasova.

Garaža se nalazi u najprometnijem okrugu grada gde se tri glavna bulevara susreću i stvaraju visok nivo zagađenosti vazduha. Garaža ohrabrljuje ljude koji dolaze u ovu oblast da se parkiraju u njoj i nastave peške ka gradu, umesto da nastave dalje vožnju kroz grad, bezuspešno tražeći parking mesto, što pomaže u smanjenju nivoa zagađenja.

Struktura je izgrađena u potpunosti od čelične konstrukcije i najviša je zgrada u Izmiru. Ima kapacitet smeštaja 280 automobila, a može da pomera četiri vozila istovremeno, parkirajući svaki automobil za samo tri minuta.

Izuzev prizemlja, javnosti nije dopušten ulaz u zgradu. Ulaz i izlaz za vozila i za ljude su dva glavna ulaza u zgradu, a drugi je projektovan pomoću mirnih tonova koji privlači ljude na uličnom nivou. Ovo je dodatno razvijeno uvođenjem velike baštenske oblasti.

Samo prizemni nivo zgrade zahteva klimatizaciju, dok su gornji spratovi izgrađeni tako da održe konzistentnu temperaturu prirodno. Pažljivo postavljanje fasadnih reflektujućih komada i obilata izolacija smanjuju toplotu popodnevnog sunca, eliminišući potrebu za dodatnim utroškom energije za klimatizaciju prizemlja.

Automobili se transportuju na sve spratove pomoću automatizovanog liftovskog sistema, što znači da se, za razliku kod tradicionalnih garaža, izduvni gasovi ne oslobađaju tokom putovanja automobila kroz garažu.

U kombinicaji sa odličnim fasadnim sistemom, ovo umanjuje izloženost ugljeničnim emisijama koje stanari obližnjih zgrada svakodnevno osećaju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !